5 подбрани романи, които ще ти разкрият красотата на есента

Есента запечатана в няколко отлични романа.

0 коментара Сподели:

Астрономическата есен настъпи и сякаш като по команда времето застудя. Сезонът на топлите дрехи, уютните вечери и падащите листа е един от най-красивите. Мнозина от писателите усещат онази лека меланхолия, която витае във въздуха, и неминуемо я включват в произведенията си. А ако си мислиш, че да се сгушиш под юргана с някоя книга на сестрите Бронте е любимо клише, то ние ще ти предложим сладко разнообразие.

Изобилието от плодове, променливото време и топлите напитки са неразделна част от страниците на тези „есенни“ романи.

И точно затова могат да станат твои верни приятелчета, когато севернякът задуха. Завий се на топло, запали ароматна свещ и грабвай първото заглавие…

„Убийството на художника“, Луиз Пени

Канадската писателка Луиз Пени започва главозамайващата си кариера именно с този прекрасен есенен роман. Криминалната поредица за главен инспектор Гамаш печели множество фенове по цял свят и поне пет награди „Агата Кристи“.

Благодарение на Пени жанрът cozy mysteries държи челните места сред предпочитаните през есента.

Има лека доза съспенс, характерен за детективските романи, както и много добри психологически портрети. Започнеш ли да опознаваш закътаното планинско селце Трите бора, няма да искаш да си тръгнеш въпреки постоянните убийства там.

„Три ябълки паднаха от небето“, Нарине Абгарян

Абгарян е една от най-обичаните писателки у нас и има защо. Перото ѝ носи спомени за отдавна отминали времена, когато човечността е основен двигател за живот. Простите задушевни истории, написани с ловкостта на таланта, могат да преобразят мирогледа и да напомнят, че „животът винаги ще си проправи път“. Меланхолията върви ръка за ръка с оптимистичното и дори магично начало на този бестселър.

„Ябълково вълшебство“, Сара Адисън Алън

И като сме на вълна „ябълки“, със сигурност не можем да пропуснем и това пиршество на сетивата.

Едно магично ябълково дърво и сестрите Уейвърли са гаранция за уютна приказна вечер, докато навън листата падат.

С първата слана настъпват кардинални промени в живота на едната сестра и лека-полека есенното настроение проправя своя път през страниците. Младата американска авторка Сара Адисън Алън отново пленява читателите с това наистина интересно четиво.

„Тринайсетата приказка“, Даян Сетърфийлд

Мракът се сгъстява в завладяващата атмосфера на тази нестандартна приказка. Ако харесваш „Шоколад“ на Джоан Харис или пък сестрите Бронте, то със сигурност ще се влюбиш и в този дълбоко есенен роман. Мистика и готика вървят ръка за ръка през лабиринта от истории, а фактът, че мястото на действието е антикварна книжарница, прави тази книга истински верен приятел в есенните дни.

„Отсам рая“, Ф. Скот Фицджералд

Този сравнително малко познат дебютен роман на великия класик проследява как млади привилегировани студенти започват учебната година в колежа на Принстън.

Есента присъства в книгата по различни начини – не само като начало на академичния сезон, но и като минорно настроение на главния герой Еймъри.

Житейски обрати бележат пътя на заможния самовлюбен младеж от висините до дъното и показват перипетиите на Изгубеното поколение. Една красива класика, идеална за златните есенни дни.

Още неустоими книжни класации и коментари вижте тук

Есента е време за поезия.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *