10-те най-необичани професии в София

Ето кои са професиите, които някак си всеки път успяват да извадят най-ниските и първични страсти у всеки от нас.

0 коментара Сподели:

София е град, изпълнен с неприязън – всеки хейти всеки почти по всяко време, често с напълно основателна причина. Омразата тук е толкова колективна и заразна, че се пренася върху всеки случаен минувач в живота ти при най-малката провокация. За да се разпали добър скандал обаче, също като при истинската любов, винаги са нужни двама души. Или един човек и един нечовек с подходяща униформа. 

КОНТРОЛА

За нетренираното око контрольорите в градския транспорт изглеждат спретнати и приветливи, а със сакото, баджа и хюмнетката, сякаш бачкат в Бизнес парка. Методите им на работа обаче не са се променили от времето, когато бяха с кожени якета, движеха се на глутници и биеха нередовните пътници. Няма билети? Перфораторът е счупен? Апаратът дава сигнал за грешка? Имаш чанта по-голяма от портфейл? Дупките на билета не отговарят на високите естетски стандарти на контрольора? Недей се обяснява – глоба 40 лв. и приятен ден.

ШОФЬОР НА ТАКСИ

Той е царят на градската джунгла и има всички права на света: може да слуша чалга на макс, да запали две цигари, да ти дава непотърсени съвети за живота и да кара така, че Вин Дизел стреснато да хване дръжката на тавана.

Също работи само ако пожелае: 30 лева от летището, ако не ти харесва – ходи си пеша.

Проявиш ли наглост, като се опиташ да платиш с карта, извадиш 20 на цяло или си чакаш рестото, бъди готов да посрещнеш гнева на бакшиша, пред който всяка друга ярост бледнее. Скорсезе не е тъп, неслучайно филмът се казва „Шофьор на такси“, не продавач на цветя примерно.

ПЪТЕН ПОЛИЦАЙ

Хората са идиоти и ако ги оставиш, ще карат с 200 в училищна зона на промили, достатъчни да убият индийски слон в разцвета на силите му. Затова пътищата имат нужда от строг контрол, не от етюди с крайна цел от 20 до 50 лева.

СЛУЖИТЕЛ „ПАЯЦИ И ГАРАЖИ“

Като един истински фокусник човекът със светкаща жилетка се изпарява, когато имаш нужда от талон и се материализира веднага щом се отдалечиш от колата, за да повика екипа за бързо демобилизиране. Как така поставянето на техническо средство тип „скоба“ отнема секунди, а махането му изисква половин час, винаги ще остане загадка.

КАСИЕР

Всеки касиер има една функция – да направи бип с баркода, да вземе парите и да върне рестото. От скоростта на справянето му с това упражнение зависи нивото на натрупано в опашката напрежение. Живеем в България, свикнали сме, че усмивката и любезният тон са невъзможни екстри – щом мултитаскингът затруднява касиерите, нека си мълчат, като се концентрират върху основното си занимание.

И не, не ни пука за промоциите, нямаме карта и като ни пратят да мерим бананите, просто си тръгваме. 

ТЕЛЕМАРКЕТИНГ ОПЕРАТОР

Еквивалентът на телемаркетинг оператор е човекът, който те спира на улицата за някакви стотинки със заучена фраза. Както въпросът „Извинете, мога ли да ви попитам нещо“ те кара мърморейки да забързаш ход, така и роботското „Здравейте!“ предизвиква импулс да захвърлиш телефона някъде далече.

Никой няма пет минути за тъпите ви анкети, а всички още ги боли от последната невероятна „промоция“.

Много скоро колд-колинг практиката ще бъде забранена в повечето държави, така че дните на този агресивен спам метод са преброени.

ДОСТАВЧИК НА СТОКИ

Доставчикът е като Наполеон на пътя – малкият голям човек с амбиции да управлява света. Зад волана на белия си бус той е властелинът на всички ленти, а после всяко паркомясто, без значение от маркировката, принадлежи на него и само на него. Стоката му може да блокира улици, да затваря училища, да барикадира детски градини – ти не знаеш той кой е, така че по-добре не си отваряй устата. Изискванията за тази професия са шофьорска книжка и характер тип пълен задник. Неслучайно всеки доставчик много скоро става шеф или влиза в затвора.

ДАНЪЧЕН СЛУЖИТЕЛ

Лицето на една очевидно неработеща система, която вечно събира пари за закърпване на дупки в бюджета, но никога не остават пари за оправяне на дупките по пътищата.

ОХРАНА В КЛУБ

Охраната по клубовете е Джъдж Дред: съдия, заседатели и екзекутор в едно. И понеже всяко здраво момче с черен Т-шърт на едноклетъчно ниво осъзнава, че притежава абсолютна законодателна, изпълнителна и съдебна власт, постъпва като типичния луд владетел – гази и мачка наред. Добрата новина е, че охраната напада типажи, не личности, така че с правилния дрескод и комуникативни умения можеш да минеш между капките.

Можеш, разбира се, и без причина да си изядеш боя.

ШОФЬОР В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

Чисто статистически погледнато, е нормално в най-големия град да има най-голямото стълпотворение на идиоти в униформи. Как обаче най-много от тях са зад волана на градския транспорт, е мистерия. Водачът на автобус има една суперсила и тя се нарича неебателност: нищо не може да го впечатли нито в рейса, нито извън него. Неслучайно навсякъде има табелки да не говориш с водача – както е казал класикът, там моабетът е невъзможен.

А сега виж и кои са най-странните типажи мъже, които могат да се срещнат в Тиндър.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *