За кенгуруто Ради и други катастрофи

Работната седмица започна с обезпокоителна новина от зоокъта в Сандански

0 коментара Сподели:

Пак е понеделник, ебати държавата. Никога не съм очаквал, че новата седмица ще ме посрещне със сензационната новина, че кенгуру е избягало от затвора, пардон зоокъта в Сандански. Как е станало това? Съобщава се, че неизвестен извършител се е промъкнал далеч от стаята на пазача и отворил голяма дупка в оградата. От зоокъта обявиха, че се надяват животинчето да се прибере само. Аз се притеснявам, че няма да е само и ще доведе и други животни със себе си.

Вероятно ще се завърне почерпено и в компанията на вълци, камили и носорози, пеейки с пълно гърло „Над Пирин планина“.

В какви времена живеем, скъпи читателю. Осъзнаваш ли, че сега някъде там из Пирин планина броди само кенгуру? Това не се случва всеки ден. Изведнъж вече не ми пука толкова дали Ричард и Розмари са спали. Искам да науча повече за двуутробното бозайниче, което вероятно в момента бодро катери я Кончето, я някоя вълчица. Къде е сега Володя Стоянов да възпее героя хайдутин от Австралия?

На мен обаче официалната версия ми се вижда твърде постна. Да ти кажа право, въобще не ѝ вярвам. Странно ми е, че едно кенгуру ще предпочете да броди из пущинака, където да рискува да стане на кюфтета по стара рецепта в стомаха на някой бежанец, вместо да си седи на топло до жена си (да, в моята история кенгуруто е той и се казва Ради). Та, Ради сигурно е имал сериозна причина да избяга.

Хмм, дали пък и на него му е писнало от Валери Симеонов и глупостите му и не е решил да се включи в протестите пред парламента, планирани именно за понеделник.

Може би… но едва ли. Защо пък причината да не е семеен спор с жена му Славка? Да, наистина! Според мен е станало точно така. Кенгурутата са тревопасни, вероятно Славка като всяка жена е била гладна посред нощ и мощният и силен Ради не е могъл да търпи повече нейните капризи и е предпочел да се остави на милостта на дивата природа, биейки си камшика към свободата. А и Сандански освен това е готин град. На Ради това име му напомня за дома, за англоезична Австралия. Все пак Сандански = SunDance + ки. Освен това въздухът в Хепбърн Спрингс на Балканите е с най-ниското съдържание на алергени в България и е подходящ за лечение на астма и алергии. Това може да е другата причина за неочакваното бягство. От седенето в клетката Ради сигурно е развил някой респираторен проблем или алергия.

След два дена на чист въздух, скитосване и селфита в Лешница и региона на кенгуруто Ради му писнало на гуруто и вдъхновен от кравата Пенка, преминал границата.

Само че не сръбската, а македонската. На територията на „люлката на цивилизацията“ Ради изненадващо не привлякъл вниманието на местните. Просто онзи виц за двамата македонци, които спорели колко малък е светът, се оказал верен. Не е малък светът, Македония е голяма. Така Канбера отдавна се е превърнала в квартал на Битоля. С подобна геополитическа нагласа и дракон да дойде, пак ще ти е все тая.

Денят вече е сряда. Докато Ради се чуди накъде да хване, жена му, кенгуруто Славка, се налива с мелнишко вино и рони тежки крокодилски сълзи, вътрешно наслаждавайки се на своите 15 минути слава, пък били и те по такъв не особено приятен повод. Водена от житейската философия, че веднъж се живее, а в България по неофициални данни има още два мъжки екземпляра от нейния вид, пред журналисти тя откровено споделя, че  гледа от светлата страна на нещата и в крайна сметка, ако му е писано на Ради да оцелее в Кресненското дефиле, ще оцелее!

Сряда вечер. На Ради му е скучно в тъпата Македония и мисли да мръдне към Гърция. По новините вече плъзнала мълвата, че и Славка е изчезнала, да му се не види! Неизвестни причини казват, но митничарите на Кулата се кълнат, че са видели странен силует да минава границата. В събота сутрин медиите осъмват с новината, че някой е написал „Само Вихрен! Дай му!“ върху Акропола в Атина! Кой ли може да е? Случайност?

Вдъхнови се за есенни кулинарни приключения.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *