Литературен петък: Когато Том Ханкс пише, киното мълчи

Том Ханкс е носител на две статуетки „Оскар“, мултижанров творец, колекционер на пишещи машини и лицето, което помним от многократното гледане на „Форест Гъмп“

0 коментара Сподели:

В седмицата на будителите е хубаво да обърнем поглед към хората, които придават смисъл на света ни и го изпълват тихо със съдържание. Киното и литературата са едни от най-светлите изкуства и можем само и единствено да свалим шапките си пред лицето на персоните, които дават еднакво и на двете. През 1993 година на снимачната площадка на „Безсъници в Сиатъл“ Том Ханкс споделя с режисьорката Нора Ефрон, че всъщност понякога се проявява и като писател и има желание да създава кратки разкази, но не вярва в себе си. Тя обаче го насърчава и успява да повярва във всички лица на таланта му. И всъщност именно тези хора са будителите. Будители в сянка. Онези, които вярват в лудите ни мечти и колебливите ни таланти. Благодарение на Нора Ефрон съвсем скоро в ръцете си ще държим „Рядък модел“. Сборник със 17 разказа, които са обединени от страстта на Том Ханкс към пишещите машини. Макар и да не е писал разказите си на тях, актьорът има внушителна колекция, която наброява цели 150 модела!

"Нека живеем толкова, колкото искаме, а не да искаме толкова дълго, колкото живеем."

А какво има да ни каже един двукратен носител на „Оскар“? За какво говори кинозвездата в разказите си? Натиска бутончетата на всички наши човешки трепети. Погалва кризите с ведро чувство за хумор, усеща тръпчивия вкус на носталгията по простотата в живота. Говори нежно и с любов не само за предметите на бита, но и за изяществото в отношенията между хората. Книгата доказва, че редкият модел всъщност е Том Ханкс, защото от всяко изречение струи наличие на интелигентен и наблюдателен ум, който държи за ръката една открита и чувствителна душа.

"Ако си забавен, ако има нещо, което може да те разсмее, тогава всеки ден всичко ще е ок."

Том Ханкс отново ще ни събуди, но този път с шумното тракане на пишещите си машини и с ясния повик на литературата си. И в такива моменти киното временно може да замълчи и да разлиства страниците на една нова и изтънчена вселена.

„Първокачествена проза. Както можеше да се очаква.“

Ню Йорк Таймс

Ето кои литературни герои заслужават да бъдат наречени "будители".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *