Бизнес съвети за фрийленсъри

Няколко задължителни стъпки по стълбичката нагоре, от които да не бягаш

0 коментара Сподели:

Ученето и прилагането на бизнес умения може да бъде доста стресиращо. Въпреки това, ако си на свободна практика на пълен работен ден или дори на непълно работно време, трябва да си наясно с бизнес частта, от която няма как да избягаш.

Обърни внимание на тези няколко основни съвета, за да се увериш, че бизнесът ти върви в правилната посока.

1. Профилирай се от самото начало

Силното„уникално предложение за продажба“(USP – unique selling proposition)е ключов фактор за една успешна кариера на свободна практика и в бизнеса като цяло. Важно е да помислиш, какво можеш да правиш, какво искаш да правиш и как ще го направиш по различен и най-вече персонализиран начин, което ще даде уникална стойност за твоите клиенти. Формулирането на USP не е лесна задача, но след като дефинираш бранда си, вече си на прав път. Всъщност ще имаш яснота как да се предлагаш пред потенциални клиенти и ясна причина, с която да ги спечелиш.

2. Комуникирай! Много!

През повечето време ще работиш, за да доставиш услугите, които предлагаш, и да отговориш на нуждите и очакванията на своите клиенти. Но комуникацията е също толкова важна, колкото професионалните умения и не можеш да разчиташ, че всеки клиент е добър комуникатор, така че ще трябва да се постараеш повече.

От брифове, обратни връзки и одобрения до методологията на самата работа (крайни срокове, предаване на файлове, график, фактуриране и т.н.) – направи всичко възможно, за да изразиш идеите и условията си по възможно най-ясен начин.

Проследяването на всички административни задачи може да бъде истинско главоболие, особено ако имаш няколко проекта наведнъж, така че поддържай процесите добре организирани и подредени.

3. Договорите са най-добрите ти приятели

Винаги си връзвай гащите с договор. Това е по-лесно от всякога, защото има много уебсайтове и приложения, предоставящи готови договори, които само трябва да попълниш, подпишеш и изпратиш. Онлайн можеш да намериш основни шаблони за договори за работещи на свободна практика. Нямаш извинение да нямаш договор, но има много рискове, които поемаш, ако не го направиш.

4. Добрата организация е от огромно значение

Има популярен стереотип, че фрийленсърите са разхвърляни и неподредени. Не ставай стереотип – дезорганизацията само ще усложни живота ти и ще забави твоята тепърва развиваща се кариера на свободна практика.

От добре организираното бюро до подреждането на файлове в папки, планирай внимателно работните си потоци. Да държиш нещата под контрол всъщност ти дава повече свобода за творческия процес.

5. Грижи се добре за клиентите си

Голяма част от работата на свободна практика включва пряко взаимодействие с клиенти или бъдещи такива. Ако по-принцип си отворен и социален човек – чудесно! Но ако не си? Е, ще трябва да поработиш над това.

Да бъдеш добър в управлението на работата с клиентите не означава само да бъдеш любезен, да спазваш крайните срокове и да им угаждаш на всяка прищявка. Много фино изкуство е да знаеш как да ги откажеш от – хайде да си го кажем – тъпите им идеи, да установиш кога е полезно да дадеш малко повече от себе си за важен клиент и кога това ще доведе до злоупотреба с работата ти и вече договорените условия. Важно е да си отстояваш позицията и да получаваш заслужено възнаграждение за твоето време. Голяма част от това се научава чрез опита.

6. Не се страхувай да изследваш нови бизнес възможности

Макар че практиката ще те направи истински мастър и ще изгради твоето портфолио, никой не е казал, че трябва да чакаш дълго, за да станеш „голяма риба“.

Има няколко лесни начина да увеличиш бизнес присъствието си дори и като фрийленсър. Нетуърквай (не туърквай) в блогове, социалните мрежи и релевантни събития с други професионалисти като теб, брандове и потенциални клиенти. Увери се, че имаш свежи и оригинални идеи, които да предложиш и да достигнеш до онези, които смяташ, че биха работили с теб.

Научи повече и за коуъркинга

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *