Полша – земя като от приказка

5 причини да се влюбиш в неповторимия ѝ чар

0 коментара Сподели:

Всеизвестен факт е не само за туристите, които са я посещавали, ами за целия свят, че Полша е впечатляваща земя по не една причина. Великолепни дворци, катедрали, средновековни градове, открадваща сърцето природа с чудни езера и още десетки спиращи дъха „картини“ са само част от красотата на тази държава. Тази земя може да се похвали с над сто интересни факти и забележителности и предстоящата изложба, организирана от Полският институт в София, ще ни ги разкрие. Изложбата ще се състои между 5 и 30 ноември в градинката пред НДК, а поводът за това е 100-годишнината от независимостта ѝ, която честваме на 11 ноември, но… той не е единствен. Тази година България и Полша отбелязват 100 години дипломатически отношения.

В максимален детайл изложбата ще ни запознае с изумителната природа, богатите туристически възможности, величествената история, личностите, които променят света, икономическия и научен подем, образованието за пример, вкусната кухня и изкуството, което провокира и вдъхновява.

Почти невъзможно е да споделим в една статия цялото богатство, с което разполага тази земя, затова ще сложим фокус на 5 интересни факта за Полша. Останалите ще ви ги представи изложбата на Полският институт при това съвсем отблизо.

Словинският национален парк

Разположен на брега на Балтийско море в Северна Полша, Словинският парк е световноизвестен със своите подвижни пясъчни дюни. Най-голямата от тях се издига на 42 метра над морско равнище! Това обаче не са границите на изумителната гледка. Размествайки се, дюните разкриват под себе си фосилизираните останки на горите, издигали се някога на същото това място.

Град Вроцлав

Избран за най-добра европейска дестинация през 2018 г., Вроцлав печели титлата си и застава на челна позиция пред градове като Билбао, Милано и Амстердам. Наричан също Градът на 100-те моста, които всъщност са 117, Вроцлав може да се похвали и с честта, през 2016 г. да бъде коронован за Европейска столица на културата, а ние изобщо не се учудваме на този факт, предвид красотата и духа му.

Замъкът Малборк

За него също може би сте чували. Малборк е най-големият тухлен замък в целия свят. Гостувайки на Полша, не забравяйте да му се насладите. Построен през XIII век от рицарите от Тевтонския орден, този замък е чудо на чудесата и гледката наистина е способна да те вкамени.

Беловежката гора

Разположена на границата с Беларус, Беловежката гора е последната девствена гора в Европа. Площта ѝ е 145 000 хектара е един от най-старите защитени резервати в Европа. В нейните земи може да срещнете застрашения вид континентален бизон – зубър, в напълно естествено обитание.

Татри

Татрите са планински масив в западните Карпати, намиращ се на полско-словашката граница.

Известен със своите 92 живописни върха, всяка година красотата на тази природа е посещавана от над 3 млн души.

Разбира се, тези забележителности са много малка част от богатството на днешна Полша. Със сигурност тази земя е задължителна дестинация за всеки човек и предстоящата изложба на Полския институт ще ви убеди в това. Не я пропускайте. Ако все обаче все пак не успеете да я посетите в нито един от дните между 5 и 30 ноември, тук може да разгледате всички интересни факти за Полша.

Три диви кътчета в България, за които не подозираш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *