Топ 10 на най-харесваните книги от 2018 у нас

Читателското мнение винаги е било мерило за успеха на дадена книга

0 коментара Сподели:

Независимо дали избира по-леки четива или елитарна литература, потребителят е този, който определя дали една книга се харесва или не.

Ето че дойде онова време от годината, в което си правим своеобразен обзор на изминалите дванадесет месеца. Кои книги могат да се закичат с приза „най-харесвани“, определя не само делът на продажбите, но и мнението на книгоманите из социалните мрежи. На тази база събрахме онези десет заглавия, които бяха отчетливо предпочетени пред другите, издадени на български през 2018 година. Можем да обобщим, че

българският читател отново подбира трилъри и чисто човешки истории, но предпочита и качествена българска литература.

Новото в избора на българина тази година са биографиите с футболен привкус.

„Ние срещу всички“, Фредрик Бакман

Коя селекция ще мине без любимия на множество читатели швед? Продължението на „Бьорнстад“ не се отличава от типичния за Бакман стил – история, която те кара плачеш, да се смееш и пак да плачеш. Увлекателното четиво бързо оглави класациите по продажби в началото на годината и зае централно място в читателските души.

„Спящите красавици“, Стивън Кинг, Оуен Кинг

Дългоочакваният роман на баща и син Кинг рисува една антиутопия, в която жените са обвити в пашкули и има само една героиня, която не е. Феновете веднага разкриват, че романът не е написан в типичния за Краля стил, но това не означава, че не е майсторски трилър. Интересна феминистична нишка се прокрадва през страниците, в които мъжете са виновни за всичкото зло на света. Поредно доказателство, че Кинг знае как да изненадва.

„Тънкото изкуство да не ти пука“, Марк Менсън

Всеки, който някога някъде е хващал книга за самопомощ, е наясно, че съветите са от сорта на „Усмихвай се повече“, „Обичай себе си и другите“, „Отпусни се“ и т.н. Менсън обаче казва: „На кого му пука? Живей си живота!“, ако искаш да псуваш – давай, ако искаш да тъгуваш – също, няма правила в живота. Убийственото чувство за хумор на автора със сигурност е допринесло за това книгата да се превърне в бестселър от самото си издаване.

„Живот в скалите“, Мария Лалева

Романът за неизлечимо болна млада жена предизвика истински фурор сред родната публика. Отзивите за „Живот в скалите“ варират от „Осанна“ до „Разпни го“, което показва, че всеки читател бива разтърсен от историята на жената сред созополските скали. С много философски смисъл и дори нотка стил Паулу Коелю, Лалева придава на романа експлозия от фрагменти, от които всеки може да отдели нещо за себе си.

„4 3 2 1“, Пол Остър

Читателите определят „4 3 2 1“ като най-добрия роман на Остър от последните години. Обемният том проследява четири различни съдби на един и същи персонаж, което прави фабулата грандиозна и рисува мащабна вселена. Исторически събития са разигравани със завиден писателски замах. Трудно може да се опише талантът на Остър, без да бъде прочетен, изживян и без да си зашеметен от него.

„Все още аз“, Джоджо Мойс

Третата книга от поредицата за Луиза Кларк оглави класацията на читателската социална мрежа Goodreadsи спечели множество женски сърца. В тази история писателката има доста по-различен стил – мек, оптимистичен и дори весел. Всеки, който е запознат с драмата около живота на Луиза, ще си отдъхне и ще се радва на новия развой на събитията. Приятна разтуха сред стресираното ежедневие у нас.

„Да живееш нататък“, Нарине Абгарян

Гостуването в България на един от най-обичаните от родните читатели автори със сигурност допринесе за успеха на последната ѝ книга. Сборникът с разкази за войната, любовта и жизнеутвърждаващата топлина в отношенията е именно това, от което се нуждае българската публика. Арменската писателка грабна вниманието още с „Три ябълки паднаха от небето“ и с голяма вещина и сърдечност задържа българската любов за поредна година.

„Всичките наши тела“, Георги Господинов

Много хумор, мечтателност и самоирония са събрани в този сборник с къси разкази от любимеца на българския читател – Георги Господинов. Истинското майсторство личи от това да пресъздадеш история, която трогва, само с няколко изречения. Е, Господинов го постига и това си личи от нестихващия интерес по сборника.

„По моя начин“, Димитър Бербатов / „Христо Стоичков. Историята“

Човек не сяда да чете автобиография на велик футболист с очакване да е литературен шедьовър. Но със сигурност може да намери много страст, възходи и падения, своеобразен хумор и интересни факти от живота на футболист от световен ранг. Автобиографиите на Бербатов и Стоичков няма как да не оглавят класациите по продажби, след като самите личности вече са завладели сърцата на българите.

„Кратки отговори на големите въпроси“, Стивън Хокинг

Последната книга на един от най-гениалните умове, раждали се някога, излезе наскоро и у нас. За радост бе посрещната с огромен интерес и бързо оглави класациите по продажби. И има защо. Хокинг разказва освен за личния си живот – детство, родители, колеж, но и прави научни предсказания за бъдещето на науката и на човечеството като цяло. Всичко това – на достъпен език с характерното за Хокинг чувство за хумор. Истинска наслада за жадния ум.

Още класации и книжни коментари виж тук.

Добави още една книга в класацията.

Прочети тази лична история с Христо Стоичков.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *