Защо работата от къщи трябва да е стандартна практика

Да убием стереотипите за работата от къщи

0 коментара Сподели:

Кажем ли работа от къщи, повечето хора си представят някой, излегнал се на дивана по пижама, който гледа видеа в YouТube. Нормално е да изпитваме подобни подозрения, защото много често трудът от къщи означава лентяйстване от къщи. И най-вероятно по тази причина не е широко установена практика у нас. Но ако погледнем извън наложения шаблон, дали наистина работата от къщи е равна на мързелуване?

Този въпрос си задал и икономистът Джеймс Лианг. Той предприема проучване, в което се включили 16 000 работници, разделени на две групи. Тези, чийто рожден ден бил на нечетна дата, работели от домовете си, а другите, чийто рожден ден бил на четна дата – от офиса, в продължение на една година, като се сравнявали резултатите от производителността им.

Година по-късно се оказало, че хората, които изпълнявали работните си задължения у дома, са по-ефективни от колегите си от офиса.

Надомната работа им позволила да отсъстват по-рядко, по-рядко да взимат болничен и да спестят пари от пътувания и обяд навън.

Естествено, на по-социалните доброволци в проучването изолацията на дома не им допаднала и след края на експеримента пожелали да се върнат в офиса. Но това не компрометира основния извод – а именно че работата от къщи е по-продуктивна от работата в офис, макар и да не е общоприета практика.

В края на опита си Джеймс Лианг се обърнал към компаниите и ги посъветвал да позволяват на служителите си, ако не за постоянно, то поне от време на време да работят от домовете си. Това ще повиши ефективността им и ще намали разходите.

Изследването, за което ви разказах, е проведено в Шанхай, а градът е избран умишлено –

Шанхай е сред най-скъпите локации за поддържане на офис.

Макар и да сме далеч от техния стандарт на живот, в София сметките също не са никак малки. А парите за наем, консумативи и оборудване може да се спестят и може да се прехвърлят към заплатите.

Но повечето работодатели отхвърлят възможностите за подслаждане на сделката и действат на принципа – ако не си ти, ще е някой друг. С този подход обаче губи и самата компания, понеже редовно се отказва от опитни служители и наема начинаещи.

И само защото все още съществува силната необходимост хората, които са били наети, да се наблюдават отблизо. Ако става въпрос за фабрика, разбирам защо нормираният работен ден има смисъл, но ако е за друг вид труд, особено интелектуален, дефинирането на работно време е ненужно. Защо трябва да работиш плътно по 8 часа на ден? Не е ли по-важно да приключиш задачите си качествено, отколкото да се разхождаш пред очите на шефа от 9 до 17?

Дресирането на хората като плъхове в клетки не е изгодно нито за работодателите, нито за работниците. Вместо да се поставят конкретни цели и да се изисква тяхното изпълнение, днес се налага методът на казармата. Ала вървейки като стадо след пастира, не забелязваме, че и той, и ние сме на минус.

Офис средата не е място, където може да редуваш работата с почивка спокойно. Работим, забили нос в монитора, и почиваме, обядвайки на бюрото, докато преглеждаме нюзфийда във Фейсбук. С подобно ежедневие нищо чудно, че си търсим пролуки за симулиране на работа и съответно – нищо чудно, че бележим по-ниска производителност.

За разлика от офиса, вкъщи наистина може да си починете. Да почетете на дивана, да погледате телевизия, да подремнете за 20 минути и да сте по-свежи за професионалните си ангажименти. Стига да свършите възложената ви работа, какво значение има по кое време на деня е приключена?

Няма спор, че у дома има капани, които ще ви изкушават да се разсейвате от работата, като леглото, дивана и телевизията. Но е достатъчно да организирате определено работно пространство, да ставате рано и да поставяте определени планове пред себе си, за да сте сигурни, че ще работите, а няма да се излежавате цял ден.

Редовното недоволство на нашенците е липсата на пари. Но все по-често става ясно, че проблемът не е в дефицита на пари, а в неведението ни как да ги харчим. Инвестираме в места, от които реално нямаме нужда, не пестим, където можем, и накрая нито вълкът е сит, нито агнето цяло.

А сега се запознай с някои от предимствата на работата в офис.

Ето и няколко бизнес съвета за фрийлансърите.

Последвайте ни в инстаграм.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *