8 любими неща от 2018-а: Люба Христова

Обобщаваме годината ѝ в музика, филми, случки и така нататък

0 коментара Сподели:

Има неща, които в края на годината някак придават блясък и завършеност на всичко, което ни се е случило. Това са онези есенции от злободневния живот, които обаче са толкова докосващи, че ги мислиш, спомняш, препоръчваш и помниш поне още 12 месеца, ако не и до края на живота си. В този ред на мисли решихме да обобщим последните 365 дни на няколко личности, които според нас са белязали изминалата година. Помолихме ги да говорят за любимите им най-обикновени неща. Все такива, които имат лексиконна популярност, но са някак винаги интересни за питане, а и за знаене…

Люба е сърцето на SOHO, а SOHO е душата на квАРТала. Обичаме тази градска симбиоза, която така завърта колелото, че да ни е хубаво от хора и случки непрестанно. И в този ред на мисли, понеже има защо, обобщаваме годината на усмихнатия стопанин на любимата зелена къща в музика, филми, случки и така нататък, все неща, донесли ѝ  безбрежна радост и дали ѝ възможността да се научи да се радва на малките неща и парченца успех. Какво разказва Люба за една от най-щастливите години в живота си, чети надолу…

ПЕСЕН 

Не мога да побера цяла година в една компилация, а камо ли една-единствена песен, понеже музиката е неизменна част от ежедневието на цялото ни семейство. Тази седмица сме на DnB вълна заради партито на мъжа ми – Дръм и Бас лавина, така че поздрав с jazzy liquid DnB парчето на Nova – Nu:Logic

Hospital Records го пуснаха миналата година, но аз го открих едва тази и като го чуя, винаги ме усмихва и разтанцува. Ох, и само още една, че точно ми се завъртя из Spotify-я и ме зарадва – "Broken" Bells на The High Road.

ФИЛМ / СЕРИАЛ 

Спомням си се как преди години обяснявах, че не гледам сериали, а само внимателно подбрани филми – предимно европейско кино и/или независими продукции. Сега ми е “малко” по-малко снобско. Първо – последният филм, който гледах на кино, беше холивудската продукция Bohemian Rhapsody и бях тотално blown away от неописуемо въздействащата музика на тези великани QUEEN, която по никакъв начин не беше помрачена, а напротив – подчертана от играта на артистите (уааал Rami Malek!), както и избора на сценаристите да се спрат на точно тези моменти от историята на бандата и, разбира се, реализацията на режисьорите Bryan Singer (познат с “Обичайните заподозрени“) и Dеxter Fletcher (играеше Soap от Lock stock and two smoking barrels). И второ – от години, като попадна на някой сериал като Hannibal, Westworld, Big little lies, Mindhunters, The OA, Twin Peaks, Dark, True Detective, Stranger things, House of cards, Breaking bad, The Sopranos, Taboo, GoT, Vikings (за последните няколко все още имам лекичък “срам” от вида – хем боли, хем сърби, изостанал от детския снобизъм), почти не спя, докато не го изгледам! А конкретно тази година открих (знам, знам, че са излезли отдавна) Fargo, Peaky Blinders, Ozark и Black mirror, които ми донесоха големи количества естетическа и интелектуална наслада (а последният и сериозни страхове за това, накъде сме се запътили).

КНИГА 

През 2018-а препрочетох доста стари книги – предимно на един от любимите ми автори – Тери Пратчет. Но сред “новите” бях зашеметена от “Изворът” на Айн Ранд. Мъжът ми си я беше взел за лятно четиво, но случайно разтваряйки я, успях да я затворя едва след три дена. Бях се сляла с нея и хамака на един балкон в синеморския ни дом и единствено ставах за баня и храна, шокирана от всяко ново съждение, в което ме хвърляше. Разбира се, както с почти всяка книга се намерихме в точния момент. В случая допирателните засягаха размислите ни върху изкуството (къде е чертата между него и не-него), креативността (откъде идва движещата ѝ сила), индивидуализма (защо хората са свикнали да го слагат с лошо в опозиция на колективизма), посредствеността сред масата, замрялостта на вътрешния ѝ двигател и допусканите компромиси на толкова много нива, които водят до закърнялост на цялото ни общество (лош ли е човек, ако разсъждава така и го осъжда). А от "наистина" новите – откъм детска книжка титлата за любима такава се дели от "Бруно" на Давиде Кали (за една чудна маймуна, която иска да стане човек) и "Пук" на Валери Петров (за едно момиченце на име Лили, което попада в подводния свят и ѝ се случват красиви приключения). За пораснали читатели пък съм си подготвила по празниците да се гмурна в "Ние, удавниците" на Карстен Йенсен и "Отивам си е възвратен глагол" на Тайе Селаси, от които очаквам много!

ЧОВЕК 

Човек така погрешно човек бива наричан. Човек са два човека, които се обичат.

Не съвсем точна възстановка/цитат на мисъл, която като малка много ме впечатли в едно детско предаване, но която съвсем точно обрисува разбиранията ми. А конкретният отговор на въпроса е, че и тази, и изминалите две години моят човек е бащата на детето ми, с когото съвсем скоро си чакаме второто човече в добавка към двата четирикраки човека вкъщи.

СЪБИТИЕ 

Хващате ме броени часове след едно чудно уютно случване в любимата ми зелена къща, кръстено на вдъхновилата ме да го забъркаме книга – LYKKE. Л•ю•к•а в превод от датски означава “щастие”, а за екипа ни се състои от изпитването на чувства и емоции като постигане на смисъл, емпатия, доброта, доверие, свобода, бъдене сред природата, добро здраве, движение, пречистен ум, отглеждане на щастливи деца, наобикаляне от обични хора и четирикраки, уют, изкуство, пийване и хапване, т.е. бъдене във вътрешен баланс. Затова в рамките на 3 следобедо-вечери забъркахме тези съставки сред уюта на зелената ни къща на по скандинавска кухня и напитки, chill/trip/hip hop музика от винили и минималистична селекция от 10 предложения за коледни подаръци за тялото, ума и душата, добавихме към името и емблематичното за SOHO “So” (или толкова истинско нещото си там) и се получи SоLYKKЕ • cozy Christmas happening •. Беше вълшебно!

МЯСТО 

Мдам, 2018-а е най-вече свързана с много време, прекарано в синия ни дом – къщата ни до вълните на любимото синьо. Тази година отделихме сумарно около 5 месеца да я спретнем, понеже тя хич не е малка. Освен за нас е и за гости и де факто е синеморското продължение на SOHO. Научихме се да се грижим за лозичките (и почти успяхме и с лавандулата), разбихме половината бани и ги изградихме наново, изрязахме 6 нови прозорци (за да се виждат морето и небето), премебелирахме хола (и стана дори по-уютно), лятната кухня направихме изцяло наново (леле колко гозби видя!), както и освежихме сигурно над 100 000 квадрата бели стени. Но най-вече посрещнахме страшно много страшно хубави гости и детето ни расте перманентно усмихнато, спейки по поне 15 часа на ден на фона на вълните и гугутките, така че да, това е МЯСТОТО where you’d rather be! :))

ПРИДОБИВКА 

Искаше ми се да отговоря нещо по-малко материално, като сина ни или дъщеря ни, кучетата, новия ни дом, SOHO или следващия ни бизнес, но всички те са “придобити” или ще бъдат “добити” из други години, така че за тази май най-много радост ми е донесла голямата част от интериора в дома ни, който дообживихме. Стана толкова уютен и функционален, че и ние, и близките ни обожаваме просто да се размотаваме из “целите” му 80 квадратни метра слънчеви дебри.

ПЪТЕШЕСТВИЕ 

Предполагаше се да е подаръкът ми за рождения ден – Тоскана, докато си road trip-вахме с мъжа ми, сина ни и най-добрия ни приятел из Южна Европа лятото. Беше невероятно красиво, но и толкова горещо, че не ми понесе съвсем и завихме към Алпите, където де факто попаднахме в рая. Миришеше толкова омайващо на нещо невероятно свежо и неописуемо с думи, което ни караше да подскачаме от щастие и паралелно да се размазваме от спокойствието, царящо из горите и склоновете на тези любими великани. Жоро и Макс тепърва ги откриваха, докато ние с Дани сме се мотали много пъти из тях, но това по никакъв начин не е намалило чистата ни радост от просто бъденето там. О, а преди 2 седмици се завърнахме от Прага (първия град, който като мъничка посетих в чужбина и който ми е оставил адски ярка следа) и също адски много се впечатлихме от хората и културата им. Дотолкова, че открихме вдъхновение за следващата си бизнес идея!

Виж кои са любимите ни градски агенти този месец.

Виж кои са обувките, които ще запазят топлината на краката ти тази зима.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *