Членовете на Менса

Луди гении ли са или обикновени знаещи?

0 коментара Сподели:

Като за начало, да разсея една заблуда. Името на организацията не е някакво съкращение, а идва от латинската дума mensa, която означава маса. Идеята е вдъхновена от кръглата маса като символ на факта, че всички членове са равнопоставени. Създателите на обществото на интелигентните хора са имали предвид и латинското mens – ум, интелект.

Към днешния момент „кръглата маса“ на Менса събира около 110 000 членове от целия свят. Единственото условие, за да те приемат в организацията, е да покажеш по-добър резултат на стандартизирания тест за интелигентност от 98% от положилите го преди теб. За малко над 20-те години, откакто съществува българската секция, това са направили повече от 2000 наши сънародници. Понастоящем над 600 от тях са платили символичния членски внос и са пълноправни членове на Менса България.

Понастоящем над 600 българи са пълноправни членове на Менса България


КОИ СА МЕНСАДЖИИТЕ?
Противно на общоприетото схващане, членовете на Менса не са само същества с огромни глави и дебели стъкла на очилата, които решават задачи от висшата математика за закуска. Като всяко друго доброволно сдружение Менса събира хора с различни професии, интереси и характери. Обединява ги желанието да общуват с други интелигентни индивиди, разговорът с които би могъл по някакъв начин да ги обогати. За разлика от организации като ловно-рибарския съюз или фен клубовете на Тери Пратчет например, тук дори отсъства общата тема, по която всички са компетентни, така че винаги можеш да научиш нещо ново в непозната за теб област. Това е може би и единственият сигурен начин да разбереш, че срещу теб стои човек от Менса – да започнеш да му говориш за нещо, което не е стихията му. Ще го разпознаеш по особения блясък в очите и изражението на напрегнато внимание, предизвикано от перспективата за акумулиране на нова порция знания.

В Менса наистина можете да попаднете на всякакви хора – от ядрени физици, през бизнесмени, до манекенки. Сериозно – Гергана Полежанова е член на българската секция. Едно е сигурно – менсаните (това е използваният международен термин) си умират да се събират със себеподобни. По целия свят постоянно се организират срещи – годишно събиране на Борда на директорите на световната организация (миналата есен за първи път се проведе в България), срещи на националните клонове, които канят представители и на други държави, международни кампове на младежката организация… Освен официалната част програмата на тези сбирки включва както обиколки по местните забележителности и спортни занимания, така и сериозно напрягащи мозъчните гънки дейности, като турнири по судоку и китайския шах Го. Ако пък член на Менса реши самосиндикално да посети чужда страна, винаги може да разчита на съдействието на специално определен местен негов събрат, който се грижи за доброто прекарване на чужденеца.

Може би очаквате съвет как да преборите теста, за да попаднете в заветните два процента? Подготовката на пишещия тези редове се състоеше в няколкочасово решаване на логически задачки на плажа. А на самия тест се оказа, че въпросите са от съвсем друг тип. Така че май всичко е въпрос на съобразителност. И все пак – бъдете бързи! А ако кандидатствате за тв шоу, в което се раздават много пари, не пишете, че сте член на Менса. По-вероятно е да не ви извикат…

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *