Hungry Planet: What the World Eat

Проект на Peter Menzel и Faith D’Aluision, двойка, която седна на масата на 30 семейства от 24 държави

0 коментара Сподели:

Peter Menzel и Faith D’Aluision

Особено интересен проект, който слага на масата проблема “с какво се храним”. Докато в някои точки на света хората отглеждат храната си, в други я купуват в примамливи опаковки. Peter Menzel и Faith D’Aluision снимат семействата с храната им, предвидена за една седмица. Съвсем бегъл поглед може да ти даде информация, както за хранителните навици по дадени ширини, така и за стандарта на живот, който поддържа семейството и отношението му към здравословното хранене. Балансът между свежата храна и пакетираните продукти е един от най-интересните ъгли, от които може да погледнем седмичното меню. Седмичният бюджет за храна на заснетите семейства варира от 30 долара в Мали до 568 в Германия (снимката по-долу).


Този проект ни кара да се замислим и за нещо повече. Разхищението на едни е довело до липса за други. Големият парадокс е, че докато в едни точки на света гладът е основен проблем, в развитите страни повече от милиард души са свръхконсуматори.

Изчислено е, че около 30% от хрaнителните продукти, които се отглеждат, въобще не стигат до потребителите по една или друга причина

Загуби има по цялата верига, от производството, през рафтовете в супермаркетите, където срокът на годност изтича, до всичко, което изхвърляме от хладилника. Във Великобритания например 25% от закупената в магазина храна не се консумира. Мащабите на загубите са подобни и в останалите развити страни. За съжаление положението в по-бедните държави не е по-добро, там до 30% от храната се губи заради вредители или лошо съхранение.


Тревожни данни показват, че след по-малко от 40 години се очертава да сме станали 9 милиарда. Населението на Африка се очаква да нарасне двойно. Място за всички на трапезата няма да има. По скромни изчисления на английски учени през 2050-та ще се нуждаем от 30% повече храна от сега и 40% повече вода. Проблемът с храната не е за подценяване.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *