Как да си направиш домашен офис?

Няколко идеи, с които да си създадеш уютно работно пространство у дома

0 коментара Сподели:
Как да си направиш домашен офис?

Работата на свободна практика на пълно работно време идва с много свобода – услугите, които предлагаш, клиентите, с които работиш, и броят часове, които влагаш, зависят от теб. Въпреки че всички тези възможности изглеждат страхотни, има едно нещо, което всъщност може да възпрепятства твоята производителност: офис пространството.

Ако някога си провеждал конферентен разговор в Starbucks, си наясно, че не е идеалната среда за разговори с клиенти.

Време да превърнеш онази свободна стая, пълна с кашони и стари вещи, в малкия офис, който заслужаваш. Имаме няколко съвета за теб, които да ти помогнат да създадеш домашен офис, който наистина да ти върши работа.

Не всяка празна стая става

100% се изкушаваш да използваш свободната спалня, която се е превърнала в стая за съхранение. Но преди да направиш каквито и да било промени, се запитай: дали действително ще функционира добре като офис, или просто е по-удобно, отколкото, да речем, твоята стая?

Помисли за стаите наблизо

Ако офисът е в непосредствена близост до кухнята, ще се разсейваш ли със закуски и напитки през целия ден? Каквито и да са твоите предпочитания и стил на работа, помисли за офиса си в контекста на целия дом, за да създадеш идеално пространство за дългосрочна производителност.

Използвай предимствата на дневната светлина

Проучвания показват, че хората, които работят в офис с дневна светлина, са с 15% по-ангажирани с творчески задачи от тези без. Това се равнява на повече от две седмици спестено време на година. Това е и силен аргумент срещу работата между вечерята и 2 часа сутринта. Но докато е важно да имаш достъп до естествена светлина, трябва да си наясно как тя влиза през прозореца през целия работен ден. Ще трябва ли да мижиш рано сутрин, за да видиш екрана на компютъра? Или може би ще бъде ослепителна вечер, точно когато трябва да приключваш. Познаването на позицията на слънцето спрямо стаята ще бъде от полза при вземането на решение къде да сложиш бюрото си.

Позаинтересувай се от фън шуй

Говорейки за подреждане, древната практика фън шуй предлага различни начини за обзавеждане на пространството за сила, креативност и производителност. Като поставиш мебелите, на които ще прекарваш най-много време (в този случай бюрото си), гледайки към вратата, можеш да виждаш, какво идва по пътя ти, в работата и в живота. Така премахваш уязвимостта, като същевременно оставяш пространство, за да се подготвиш за каквито и да било стъпки през вратата. Препоръчително е да избереш позиция с „добра подкрепа“, по-специално стена, която осигурява солидна структура зад теб – защото един прозорец зад бюрото ти отваря същите уязвимости, както би направила вратата.

Обнови техниката

Няма по-лошо чувство от това, когато телефонът прекъсва по средата на разговора, освен може би чувството, когато провеждаш видеоразговор и се опитваш да разбереш дали човекът, замръзнал на екрана, все още може да те чуе. За да избегнеш проблеми с WiFi, помисли за закупуване на усилвател, който да засили връзката на безжичната мрежа. Може да помислиш и за стационарен телефон. Той ще ти помогне да различиш офиса като място за работа и ще придаде професионално отношение в комуникацията с клиенти.

Заложи на зеленината

Сети се за най-неприятния офис, в който си работил. По всяка вероятност няма много (здрави) растения. Флората на работното място може действително да увеличи производителността. Хубавото е, че не всички растения се нуждаят от ежедневни грижи, така че не е нужно да ставаш ботаник само за да постигнеш идеалния домашен офис.

Остави си място за различни мисловни процеси

В корпоративния офис често има помещения, посветени на конкретни дейности – една конферентна зала за брейнсторминг, една за оперативки, една за годишни отчети… Помисли за оформлението на офиса си. Как ще се движиш наоколо и има ли пространство за приспособяване на твоите навици? Например може да искаш да направиш място за движение. Поставянето на бюро, бяла дъска и лавица върху три различни стени на помещението ще гарантира, че ще се възползваш напълно от пространството, като същевременно ще се изправяш и ще ходиш през целия ден, което е добре за твоето здраве.

Домашният офис може да бъде нискобюджетно и ефективно пространство за повишаване на креативността, ако е добре оборудвано.

То елиминира разходите за транспорт и наем и можеш да го подредиш както си поискаш. Така че, въпреки че никога не може да бъде толкова як, колкото офисът на Google, твоят домашен офис може лесно да се превърне в среда за най-добрата работа в живота ти.

Виж кой е най-готиният офис.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *