Take my hand

Най-интимният жест не е сексът или целувката, а нещо много по-невинно

0 коментара Сподели:

Да хванеш за ръка някого е много по-трудно, отколкото да го целунеш. Преди да се осмелиш да го направиш, нямаш нищо повече от малки знаци, които да ти подскажат, че обектът на твоите копнежи ще отвърне на чувствата ти. То не може да бъде упражнявано с приятел като първата целувка, защото няма грешен или правилен начин да го правиш.

Държането за ръце е началото на всяка връзка, и то остава, когато косите побелеят, а страстите минат на следващото ниво на интимност.

До 60-те години публичната проява на подобна близост е била гледана с много лошо око, а в арабските страни е забранена и до днес. Но защо изобщо го правим?

На биохимично ниво докосването стимулира парасимпатиковата нервна система, която принадлежи към онази част на мозъка, която ни кара да сме спокойни и отпуснати. Допирът до друг човек, независимо дали роднина или някой, когото харесваме, чисто физически намалява кръвното налягане и ни успокоява.

Още от бебета ние инстинктивно хващаме пръста на родителите ни, което предвид размера на бебешката ръка, е най-близко до държането на ръка. Свързваме жеста с родителска закрила и израз на безрезервна любов. Някои хора търсят точно такава сигурност от партньора си и искат да знаят, че каквото и да стане, той ще е до тях във всяка една ситуация.

От друга страна, хващайки някого за ръка, е най-лесният начин да му покажеш, че го обичаш или най-малкото, че го харесваш, без да използваш думи. Далеч по-интимно е от целувката, която понякога раздаваме безцелно след препиване.

Когато държиш някого за ръка, ти съзнателно го допускаш в личното си пространство и му сигнализираш, че търсиш близост.

А тази физическа близост е жизнено важна основа за една успешна връзка. Изследвания на Университета в Маями са показали, че ако сервитьорка приятелски докосне клиент, бакшишът ѝ се увеличава със средно 36%.

Освен израз на привързаност, държането за ръка ти дава чувството, че не си сам. Когато например си на концерт на любимата ти група, ти по свои собствен начин се наслаждаваш на събитието, но държейки ръката на човека до теб, ти споделяш този толкова хубав момент именно с него. Това задоволява първичната човешка нужда да бъдеш част от колектив.

Интересно е и значението на езика на тялото докато държим нечия ръка. Има три начина, по които можем да хванем дланта на човека до нас – неговата да е отгоре, нашата да е отгоре или да сплетем пръсти, като така собствените ни длани са обърнати към нас. Според австралийския фирмен консултант Алън Пийс, в първите два случая може да бъде изтълкувана доминантност, докато в последния говорим за абсолютно равноправни партньори.

Какъвто и да е твоят случай, винаги е хубаво да имаш кого да хванеш за ръка.

Ако пък и ти си от тези хора, които водят връзка от разстояние, то тогава погледни тази статия.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *