5 неща, които не ти казват в училище

Безценни житейски уроци, които научаваш по-късно и извън клас

0 коментара Сподели:

Айнщайн твърди, че образованието е това, което остава в главата ти, след като забравиш какво си учил в училище. Все пак чистата информация е само част от нещата, които научаваш в даскало. Или поне така би трябвало да бъде. Образователната система е повредена – не само у нас, навсякъде по света. Ценностите, които тя проповядва, не вършат много работа в модерния свят. А именно там ще се озовеш сам срещу всички след абитуриентския бал. Ето няколко полезни неща, които, ако не си достигнал сам до тях, не лошо някой да ти каже:

Всичко е лъжа, всичко е измама

Първото и най-важно качество, което трябва да развиеш в живота, е да лъжеш, без да ти мигне окото и без да изпитваш угризения след това. Всички го правят, лъженето и схемите са неизбежна част от живота – поне този на успешните хора. За да станеш добър в тях, трябва да започнеш отрано и много да тренираш. Всяка война се печели с измама – казал го е Сун Дзъ. Така е в дивата природа, така е навсякъде. Лъвът не казва на антилопата: „Добър вечер, смятам да вечерям с вас“. Не, той дебне, прокрадва се и накрая нанася смъртоносен удар. Няма друг начин.

Няма пълно щастие

От филмите може да си изградите погрешната представа за живота, че хепиендът съществува. Това е така, защото историята в киното завършва на щастлив момент за героите. След него ще следва нещастен, после пак щастлив и така до края на света. Успехът не е постоянен и фалитът не е финален. Чърчил е казал: „Успехът е да се движиш от провал към провал, без да губиш ентусиазъм“. Общо взето, щастието идва, като намериш десетте неща, които те правят хепи, и ги повтаряш до безкрай, приемайки със спокойствие факта, че няма нищо повече в живота.

Оценките са субективни

Ако приемаш похвалите, трябва да си готов и за критиките. Не може да очакваш „лайк“ всеки път, когато положиш малко усилие. Пък и на глобалната скала на нещата оценките нищо не значат. Милиони са примерите за артисти, недооценени от критиците и преоткрити след години… от същите тези критици. Общо взето, мнението на другите са думи във въздуха, без реална тежест. Освен ако не са тесни професионалисти в областта, за която говорят. Тогава може би е добра идея да се заслушаш, дори да боли. По принцип обаче повече хора са се провалили в опити да угодят на всички, отколкото с хипер непукизъм и гига неебателност като кредо в живота.

По въпроса с бъдещето – никой не знае нищо

Всеки ти обяснява какво ще се случи, но никой не е сигурен. Цялата индустрия със спортните залози е базирана на това – всеки дървен философ в кварталната кръчма уж знае как ще свърши мачът, но накрая в повечето случаи не познава. Същото важи и за познанията и уменията, които трябва да придобиеш, преди да се впуснеш в живота. Все пак замисли се кое ти се е наложило по-често някога: да смяташ проценти или да посочиш Джакарта на карта. Сега се замисли на кое колко време сме отделили в училище. Светът се променя по-бързо, отколкото всеки може да осъзнае – вярвай в собствените си инстинкти и остави динозаврите да си лаят отстрани.

Нямаш нужда от училище

Истината е, че огромна част от знанията в училище са само основа, върху която можеш да стъпиш, за да продължиш нагоре. За някои неща обаче не е нужно да загубиш 4 години от живота си. Искаш да си ПР? Страхотно. Започни като стажант в някоя водеща агенция и се учи в движение. Недей да губиш време и пари в университета. Когато твоите имагинерни колеги се дипломират и започнат да търсят работа, ти вече ще си шефче и ще ги интервюираш за позиции. Подреди си приоритетите правилно, реално прецени силните и слабите си страни и просто действай. Никой не е успял в живота с чакане… Особено ако е чакал някой да го научи на нещо.

Бъди различен!

Гласувай за наградите на goguide.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *