АМЕРИКАНСКА СХЕМА И ОЩЕ ЧЕТИРИ ЛЕНТИ ПО КИНАТА

Новият на О`Ръсел, "Аз, Франкенщайн", "Крадци на ядки", "Джак Райън: Теория на хаоса" и филмът за Бийбър

0 коментара Сподели:

За втора поредна седмица „Вълкът от Уолстрийт” триумфира в бокс офиса ни и колкото повече хора остават очаровани от филма и изпълнението на Ди Каприо, шансовете му за “Оскар“ сякаш намаляват. През новата, четвърта за годината кино седмица, по екраните ще тръгнат цели пет нови филма – триумфиращата криминална драма на Дейвид О’Ръсел „Американска схема”, модерната компютризирана адаптация по Мери Шели „Аз, Франкенщайн”, анимацията „Крадци на ядки”, поредният документален филм за Джъстин Бийбър и предпремиерната адаптация по Том Кланси „Джак Райън: Теория на хаоса”.
  
АМЕРИКАНСКА СХЕМА

Режисьор: Дейвид О’Ръсел
Сценарист: Дейвид О’Ръсел, Ерик Уорън Сингър
В ролите: Крисчън Бейл, Ейми Адамс, Брадли Купър, Дженифър Лорънс, Джереми Ренър, Робърт Де Ниро, Майкъл Пеня, Луи С.К. и др.
Наша оценка: 6/10
Оценка в imdb: 7,8 (от 74 538)
Рейтинг в rottentomatoes: 93 % одобрение
Рейтинг в metascore: 90/100

В последните години Дейвид О’Ръсел безспорно се утвърди като един от най-уважаваните режисьори в гилдията, като трите му филма от 2010 насам са получили общо 25 номинации за „Оскар“. В новата си лента, отчасти биографична, Ръсел събира звезден състав от предните си ленти, за да разкаже историята на измамниците Ървин Розелфелд (Бейл) и Сидни Просър (Адамс), приклещени от агента на ФБР Ричи Димасо (Купър).


С рекорден брой номинации от американската академия за 2013 година (10 на брой, колкото има и „Гравитация”), „Американска схема” има претендент във всяка една от актьорските категории. И въпреки превъзходния рейтинг и ревюта от критиката, която хвали лентата за изключителния хумор, актьорската игра и енергичната режисура на О’Ръсел, ние не слагаме класата на филма дори близо до тази на „Боецът” и „Наръчник на оптимиста” и искрено съжаляваме, че Крисчън Бейл получи номинация точно за тази си роля вместо за много по-въздействащото му превъплъщение като Ръсел Бейз от „Вън от пещта”.

АЗ, ФРАНКЕНЩАЙН

Режисьор: Стюарт Бийти
Сценарист: Стюарт Бийти, Кевин Гревиьо (по романа на Мери Шели и графичния роман на Кевин Гревийо))
В ролите: Арън Екхарт, Ивон Страховски, Миранда Ото, Бил Най и др.
Оценка в imdb: 6,9 (от 350 гласа)
Очаквания: 4/10


Това безспорно ще бъде един от големите провали на годината. И ако визията на филма ви напомня на поредицата „Подземен свят”, това определено не е заради стила на създателите, а по-скоро заради безидейната шаблонност, обвита в удобна cgi обвивка. Един от многото съвременни филми, чиято премиера се отлага почти с година, за да бъде направено конвертиране в 3D. „Аз, Франкенщайн” разказва за чудовището на Д-р Франкенщайн – Адам (Арън Екхарт), което продължава да броди по земята цели 200 години след създаването си, за да се окаже по средата на вековна битка между два безсмъртни клана и да открие, че в неговите ръце е съдбата на цялото човечество.

КРАДЦИ НА ЯДКИ

Режисьор: Питър Лепениотис
Сценарист: Питър Лепениотис, Лорн Камерън и Даниел Уу
Оценка в imdb: 5,4 (от 693 гласа)
Очаквания: 4/10
Рейтинг в metascore: 36/100
Рейтинг в rottentomatoes: 13 % одобрение

3D анимацията „Крадци на ядки”, копродукция между Южна Корея, Канада и САЩ, разказва за пакостливата катерица Сърли и приятелчето му – плъха Бъди, които планират нечовешки обир на магазин за ядки и междувременно се забъркват в много по-заплетено и забавно приключение.

Въпреки краткото си времетраене от 84 минути, „Крадци на ядки” е определен като несъдържателна и разтеглена анимация, която ще предизвика алергична реакция и при най-непретенциозните зрители.

ДЖЪСТИН БИЙБЪР – BELIEVE

Режисьор: Джон М. Чу
Сценарист: Сара Ландман
Оценка в imdb: 1,5 (от 9891 гласа)
Очаквания: 1/10
Рейтинг в metascore: 39/100
Рейтинг в rottentomatoes: 54% одобрение


На 19-годишна възраст Джъстин Бийбър вече има 2 биографични киноленти зад гърба си, борещи се за по-нисък рейтинг от публиката. 92-минутният документален филм показва възхода към славата на Бийбър на и зад сцената. Точка по въпроса.

ДЖАК РАЙЪН: ТЕОРИЯ НА ХАОСА

Режисьор: Кенет Брана
Сценарист: Дейвид Кьоп, Адам Козад (по романите на Том Кланси)
В ролите: Крис Пайн, Кийра Найтли, Кевин Костнър, Кенет Брана, Колм Фиоре и др.
Оценка в imdb: 6,7 (от 5620 гласа)
Очаквания: 7/10
Рейтинг в metascore: 57/100
Рейтинг в rottentomatoes: 62% одобрение

Пети филм по романите на Том Кланси за култовия герой Джак Райън и четвърти актьор, който поема ролята – наперения Крис Пайн. След като направи първата част „Тор” и продължава на реди сценични представления по вродения в кръвта му Шекспир, Кенет Брана поема ново филмово предизвикателство, като застава зад и пред камерата в интригуващия шпионски трилър „Джак Райън: Теория на хаоса”. Филмът представя ранните години на Райън като млад аналитик за ЦРУ, който разкрива руски заговор срещу икономиката на САЩ, посредством терористична атака.

Според критиката, филмът не преоткрива топлата вода в екшън-трилърите, но предлага качествено и вълнуващо завръщане към една позабравена поредица.

Наваксай и с премиерите от миналата седмица.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *