ЦВЕТОВЕТЕ, КОИТО НЕ ПОСМЯ ДА СИ НАПРАВИШ

Стиска ли ти да счупиш стереотипите с ярък, наситен и неестествен цвят?

0 коментара Сподели:

Всяка жена се е замисляла не веднъж по въпроса за цветната коса, специално за по-ярките наситени и неестествени цветове. Това е нещо, което не просто да ви отличава от всички останали и да маха с ръка на света, казвайки: „Виж ме! Аз умея да се забавлявам!“, то е вътрешно желание да счупите стереотипа и да вдъхнете живот на сивото и скучно ежедневие.

Като човек сменил много цветове в тийн годините си, мога да кажа с увереност, че дори един розов или лилав кичур може да трансформира настроението ви мигновено. Като човек, който поназнайва това-онова за психологията на човека, мога и да ви кажа също защо това е така.

Цветните лъчи оказват пряко въздействие върху различни центрове в мозъка. Възприятието за цвят до някаква степен е субективно, но самите нюанси имат универсално значение. Цветовете в червения спектър (червено, оранжево, жълто) са топли и могат да провокират усещане за топлина и уют.  Докато цветовете от синия спектър (синьо, лилаво и зелено), са студени и се асоциират както със спокойствието и засилването на мисловния процес.
В случая с цветовете в косата обаче, положението винаги е – the more the merrier!


РОЗОВА КОСА
Розовият цвят е много подходящ за кичури в руса коса, ако опипвате територията все още. Отива на нежните и романтични дами, които си остават деца цял живот и предпочитат да живеят далеч от реалността, в собствена приказка, в която розово е небето, розово е морето, розов е светът!

Трябва да знаете обаче, че ако сте с тъмна коса може да постигнете цвета единствено с изсветляване на косата, а това винаги е стресово преживяване и за вас и за нея. Но така е при повечето цветове, които предстои да видите, така че щом се се хванали на хорото, явно вече знаете какво точно ще се играе.

ЧЕРВЕНА КОСА
Класика в жанра. Червената коса е нещо като задължителната little black dress в гардероба, винаги стилна и винаги модерна. Червеният цвят дори не се смята вече за особен цвят за коса поради голямата любов на стотици хиляди жени по света.

Няма нещо по-възпламеняващо страстите и съживяващо енергията от него и ако вие самите се замисляте честичко за боядисване в именно този цвят, трябва да имате предвид, че е един от най-трудните за поддържане и избледнява много бързо. Особено ако е светло ярко червен. Както всичко в живота и той идва с много отговорности,  по-често подхранване и по-рядко миене на косата по възможност, също така трябва да имате ясната представа, че връщането назад е много дълъг, изтощителен и почти невъзможен процес.  
Въпреки всичко със сигурност си струва, стига да сте наистина готови за него, ще сте в пъти по-привлекателни от предишното си скучно Аз и това ще бъде видимо за всички около вас.

ЛИЛАВАТА (ВИОЛЕТОВАТА) КОСА
Лилавото стимулира въображението и инспирира високи идеали в човека. Дава възможност за интроспекция и вглеждане по-дълбоко в себе си. По-голямата сестра на розовото е по-подходяща за естествено по-тъмни коси. В началото може да опитате с лилави кичури или с боя за коса, която е с виолетов оттенък. Такива има много, но трябва да сте особено внимателни да не го докарате до цвят „патладжан“ – много любим със сигурност на бабите ви.
Съвет: От собствен опит мога да предложа временен вариант за боядисване с този цвят с лекарство, което можете да намерите във всяка аптека. Нарича се Пиоктанин, използва се както се използва йод, така че няма нужда да се притеснявате за вредата му – такава няма. Разрежда се и косата се потапя в лилавата вода, придобива насително лилав цвят, но имайте предвид, че цапа много. За сметка на това пък се измива лесно и от него не остава и следа, така че е добър вариант за бърза, неперманентна промяна.

СИВА (СРЕБРИСТА) КОСА

Звучи странно човек да се опитва да постигне цвят, в който натуралният му по естествен път ще се превърне в един късен момент от живота му, но доста хора намират необикновенна красота това да се случи „преди да му е дошло времето“.  И с право. Сребристата коса изглежда изключително изискано, а когато е в комбинация с младо лице, резултатът е много интересен, но със сигурност не е за всеки.
Постигането на перфектен сив/сребрист цвят пък е едно от най-трудните неща и няма да се случи с едно, две и дори повече боядисвания. Целта е пигмента от косъма да се изтегли изцяло а това изисква много усилия. Ако все пак сте готови на тази крачка, плюс е, че връщането ви към естественият или всеки друг цвят ще е детска игра.  

СИНЯ/ЗЕЛЕНА КОСА
Това със сигурност е един от най-рядко срещаните неестествени цветове, само се замислете колко хора познавате или сте виждали да се разхождат по улиците с плътно син цвят на главите си. Малко, да. Това е така по ред причини, от които най-основната е, че синята коса е много специфична и много работодатели няма да толерират подобни лични решения за външният вид.
Ако все пак сте си го навили на пръста и имате тъмна коса, може да пробвате бои със син оттенък. Ако искате нещо наистина драстично, важно е да знаете, че ако сте със светло руса коса и наложите синя боя, ще получите зелено. Урок от детската градина, който аз забравих, когато експериментирах преди години и случката завърши с коса, в която сякаш се бяха заплели водорасли. Всичко е поправимо! Не забравяйте това, особено що се отнася до косата.

КОСА, В ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА

Ако не можете да изберете цвят – просто опитайте всичките! Ако сте наистина смели аз съм „за“ с две ръце за това да виждам повече цветни хора около себе си. Психологически плюсове са безброй, аз сама съм изпитвала ефекта от всички цветове в комбинация върху себе си и вкъщи се размотавам с галактически клин, чийто цветове да поддържат креативността ми оптимална и ме зареждат с позитивни емоции. В други страни има много варианти за временно боядисване, като например цветни „тебешири“ за коса, но в България такива все още липсват на пазара.
Но не мисля, че човек, решил да пренесе целият спектър върху главата си ще се притеснява прекалено много за това от къде да намери бои за целта, той просто ще го направи. С такава коса, вие не просто се виждате от далеч, не просто излизате от приказка, вие изглеждате сякаш не сте от тази планета.

ПАСТЕЛНИ ЦВЕТОВЕ
Ако горният вариант е прекалено драстичен за вас, можете да заложите на по-меките пастелни цветове, които се наложиха като тенденция през последната година. Много хора правят асоциации със захарен памук, защото мекият и нежен цвят дава точно такъв вид на косата ви. За целта обаче ще трябва да постигнете възможно най-бял цвят преди да смесите само капчица-две от боята ви с балсам и разнесете по цялата си коса. Така тя ще придобие лек оттенък на цвета, който сте избрали и ще изглежда наистина уникално.

Каквото и да изберете, не забравяйте, че животът е един. Ако не експериментираме и не опитваме от всичко, сякаш не сме живели. Не искате на седемдесет да съжалявате за това,  чудейки се как ли бихте изглеждали ако се бяхте боядисали и какво ли би донесло това в живота ви. Why not just go for it? 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *