Въртя те на шиш, защото те обичам

В живота на всеки има по един манипулатор

0 коментара Сподели:

Усещам я във всяко твое движение, всяка дума, всеки поглед. Дебне ме, както хищник дебне плячката си. Понякога сама скачам в отворената ѝ паст. Защото ме обичаш. Аз съм инструментът, с който всеки път ремонтираш потрошеното си его. Имаш нужда да се опреш на мен. 

Особено когато падам. 

Манипулацията ни причаква, сграбчва и превръща в свои трофеи. Манипулаторът ловец е същество хитро, ловко и чаровно. Годините помогнаха да разпознавам тези виртуозни атентатори и да бягам от тях като маратонец. Понякога обаче твърде късно.

Вече са успели да изсмучат от теб и последния лъч светлина и са те накарали да вярваш, че ти си този, който им е глътнал слънцето. 

Една от честите роли на манипулатора е тази на неоправдания.  Сериозно – на света няма по-голяма жертва от него! Знае как да те накара да го съжалиш дори когато те е измамил. Дегустатор е на вина. Отпива от тази вина, докато бавно я налива в чашата ти. Животът му винаги е по-труден от твоя, а неуспехите му са чужда грешка, често – твоя. Не питай "как така?" Засрами се. На мига. Нямаш право да съдиш или обвиняваш, защото той е сирачето на съдбата, а ти, неблагодарната, не можеш да му влезеш в положението. 

Той притежава магическата способност да смалява всяка своя измама. Ти не си наранена. Въобразяваш си. Кашите и лъжите, които забърква, са някаква твоя параноя. Отпусни се, не преувеличавай. Все пак думите, които манипулаторът току-що каза, са само в главата ти. Той отказва да ги е изричал или поне не е имал предвид това… Просто ти отново не си го разбрала! Започваш да се самодиагностицираш със слухови халюцинации. Отиваш на психиатър, но нито за миг не помисляш, че те манипулират. Не. Те просто ти правят комплимент след комплимент и ти оставаш вярна, благодарна и, разбира се, отвръщаш им с подобна щедрост. 

Но как иначе, след като манипулаторът е толкова харизматичен тип, постоянно се извинява и винаги онова, което е сторил, няма повече да се повтори. Обещано е. Какво друго очакваш да получиш?

Всъщност каквото и да очакваш, няма да го имаш. Манипулаторът едва ли ще ти помогне, когато се нуждаеш. Все пак да не забравяме, че неговите проблеми са грандиозни, а твоите – като главички на карфици… Затова престани да го натоварваш и му се извини. Веднага! Даже може да му купиш и подарък.

После обаче започни да се изправяш. Първо – дай му думите, които иска да чуе. После го попитай как е и не го изслушай. Научи се да забравяш. Вкарай в речника си фрази като "винаги преувеличаваш", "какво толкова е станало?", "прекалено навътре го приемаш", "няма повече да правя така", "съжалявам, нали ти казах вече сто пъти", "нямах предвид това", "нямах представа, че не ти харесва", "не бягам от отговорност, просто ми е трудно", "не мисля, че съм виновна", "не съм флиртувала с него, просто го целунах с език "…

После спри, стани и бавно излез от тази лудост. Поеми дълбоко въздух и си припомни, че заслужаваш много повече.

Върви напред и никакво обръщане.

СПЕЧЕЛИ си две еднодневни лифт карти за Боровец.

Битър-сладка симфония.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *