ПОЧТИ ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

Или как Бог рита Бог по задника

0 коментара Сподели:

Вече никой няма съмнение какво представлява точно Явор Гърдев за българския театър. Няма представление или дори филм, който да излезе от неговите ръце, и да не е отличен с множество награди. И какво става, когато носителят на толкова много Икари и Аскери Явор Гърдев се сблъска с носителя на толкова много Оскари (четири статуетки и девет номинации) – Итън Коен? Става „Почти представление”.
Итън е част от най-легендарното кино дуо, известно като братята Коен. Абсолютно излишно е да говоря за постиженията им в киноиндустрията, те наистина са грандиозни. С този текст обаче по-малкият брат показва, че киното далеч не е единственото нещо, в което е много добър.
„Почти представление” обединява три едноактни сатирични пиеси, свързани от една тема. Темата за Ада. Ада, в който живеем всеки ден, и този, който ни очаква после. Смешни, мъдри и много провокативни, тези три текста разкриват наистина неочаквания драматургичен талант на Итън Коен и невероятната възможност на Явор Гърдев да събира фрагменти и да прави завършено представление (както в „Старицата от Калкута” и „Живот х 3” в театър 199).

Първата част от почти представлението носи  заглавието „Чакане”. Една врата и нищо повече. Дали обаче си пред вратата или зад вратата? Дали чакаш да влезеш в Ада или Рая, или още си пред самото чистилище? Или всъщност това е самият Ад? Дали е възможно Адът да представлява едно голямо чакане и монотонни звуци от пишеща машина? Казват, че надеждата умира последна, дали обаче все пак преди нас, или след нас?

Преди още да си успял да си отговориш на всички тези въпроси, вече си в Тексас. Втората част – „Четири пейки”, ни запознава с историята на двама мъже – тексасец и англичанин от тайните служби. И двамата ще се променят, но дали и двамата ще оцелеят?

И на финала ни очаква „Дебат”. Дебат между Бог и Бог. Старозаветният Бог, абсолютно властен и нетърпящ възражения, и „новият” Бог, богът на любовта. Този фрагмент се състои от две части – едно представление в представлението и след това как се възприема то от публиката, което води до още по-смешни и безумни конфликти от самия дебат. 

"В нашето представление се случва среща на възможно най-високо равнище с цел обсъждане на възможно най-важните въпроси: Този, чието име е забранено да споменаваме напразно, среща Онзи, чието име е забранено да споменаваме напразно. Какво повече?" Това казва Явор Гърдев за „Почти представление”, и наистина, какво повече.
„Почти представление” на сцена „Сълза и смях” на Народен театър „Иван Вазов” на 26 май. 

Срещни и "Хората от Оз".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *