ЛОВЪТ НА РАБОТЕЩИТЕ МОМИЧЕТА

Фотографски проект на един испанец, обиколил второкласните пътища

0 коментара Сподели:

The Waiting Game е фотографски проект на испанеца Txema Salvans. Обектите на неговия интерес са работещите момичета на смяна, тези, които ще намериш по пътищата около Барселона или Валенсия. Отегчени и почти деперсонализирани. Полуголи, отегчени и зачервени от слънцето момичета в над 100 кадъра. Оказали се в периферията на обществото, те прекарват времето си в очакване на 20 евро от някого, без значение от кого.


Всяка от тях е станала част от пейзажа по желание или от отчаяние. Много от тях идват от някъде, примамени от розовата идея за живот на ново място и приключението на емигрантството.

"Проститутките не са в градовете, не са в „червените квартали“, те са в средата на нищото, на онези пътища, които хората хващат, за да избегнат платените магистрали. Именно на тези пътища покрай средиземноморския бряг има огромен трафик, тирове пренасят плодове от Андалусия към Франция например. Тези момичета се нуждаят от тези второстепенни пътища, те ловуват там. В същото време зимата е достатъчно мека, за да не им се налага да прекъсват работа", разказва Txema.

 

Те определят мястото, определят цената… Трагедията е в това, че на този пейзаж те са напълно беззащитни.


Десетки са историите за пребити или дори убити момичета, да не говорим за случаите, в които не им се плаща, просто защото клиентът е мъж и е в позицията на по-силния.

Моментът на очакването е 99% от тяхното време, момент, в който не правят за нищо. Salvans работи по този проект цели шест години, като в последните две прави около 80% от фотографиите, които подбира накрая. Фотографът осъзнава, че повечето от тези жени няма да искат да бъдат снимани затова се дегизира и навлиза в живота им без предупреждение, често незабелязан. Целта му е да ги снима в контекста на личната им среда, нарича снимките си пейзажи, не портрети.

Прочети и дългата история на краткото удоволствие.

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *