Dead Man\’s Hat – любов ли бе да ГИ опишеш!

Малко преди да ни зарадват с нов албум – за любовта и музиката, която вдъхновява, ни разказват Ража и Илияна

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Срещаме се с женската част от Dead Man's Hat точно ден преди празника на влюбените, някъде около Малките пет и в близост до здравословен триъгълник за твърде здравословна храна. Веднага решаваме, че не ни е там мястото, защото, както установихме, ние не сме от „онези“ момичета и бързо се насочваме към графити, градинки и места за пушене на открито. За Ража и Илияна, надяваме се, знаеш отдавна, а историята на бандата Dead Man's Hat започва като два отделни проекта – акустичен и рокендрол. Двата проекта се обединяват през 2015 г. и

групата разплисква радост за ухото някъде между инди рока с елементи на американски фолк и френска електронна музика.

Ража свири на акустична китара, а невероятният ѝ тембър се запознава официално с музика през 2012 г., като две години по-късно към тази нотна прелест се включва и виолончелистката Илияна Георгиева. Мъжката част на групата постепенно допълва картинката, а съвсем скоро на всички тях им предстои да ни зарадват с чисто нов албум и супер лайф на 27 февруари в Cosmos Coworking Camp. Събитието е тук, а как Илияна и Ража виждат любовта и тая „специалната“ музика – чети нататък.

С ЛЮБОВТА ЗА ПРЪВ ПЪТ СЕ ЗАСЯКОХМЕ СЛУЧАЙНО

Ража: Трябва да е било някъде около първи клас. Родена съм в Кувейт и нашите са се преместили тук през 92-ра година. Аз учех в иракско училище и там имаше едно момче, но любовта май беше едностранна. (Бурен смях.)

Илияна: Аз всъщност като малка бях доста затворено хлапе, но си спомням, като почнах да наближавам гимназия в долния клас на Музикалното в Стара Загора, си бях харесала един съученик, но и моето май беше едностранно. След това доста по-късно започнаха да се случват харесванията.

С МУЗИКАТА НЕЩАТА СТАНАХА ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД

Ража: Ясно си спомням кога се влюбих в музиката за първи път. Стана ударно в тийнейджърските ми години. Сестра ми беше изумена как мога да седя пред телевизора 12 часа, без да мърдам, слушайки само музика. Слушах много касетки, хормониите ме удряха безмилостно тогава, повтарях една песен по 15 пъти. Бях на вълна арабска музика, за групите няма да казвам, защото ще стане тъжно – все пак бях на 12, но слушах и много „Нирвана“. Кой не е слушал „Нирвана“ в тийнейджърските си години?!

Илияна: При мен аферата с музиката започна май още през бебешките ми години. Майка ми е преподавател с музикален профил и аз повтарях всичко, което ми пееше. След това още на 5 започнах да уча пиано и като цяло музиката винаги е била много голяма любов в моя живот.

СРЕЩАТА

Илияна: Срещнахме се с Ража за пръв път през 2014 година на рождения ден на наш общ приятел и след това аз имах един пърформанс, по-странен такъв – музикално/визуален в една галерия. Нещо не ми се получи обаче и бях супер ядосана, изгоних всички след участието и останах сама. Тя обаче си влезе супер нахално в бекстейджа при мен. Започнахме да си говорим и така откарахме 3 часа в разговори за музика. Реално след една седмица вече пробвахме да свирим заедно, и то още от първия път взе, че се получи супер хомогенно. Любовта се случи.

Ража: С останалите от групата също се случи така – Петър Трифонов на китара, Христо Михалков на бас и Стефан Цеков на барабани.

С всички много се обичаме, много си пасваме, като характери и много държим един на друг.

АЛБУМЪТ И ДРУГИ ФЛИРТОВЕ

Ража: Най-готиното е, че записахме вече всичко по албума, преди това големият ни успех бяха трите клипа, които издадохме, и тази година ни очаква най-голямата крачка – тази музика, която сме направили, да ѝ заснемем още един клип и да минаваме вече на следващия етап. Името на албума очаквайте най-скоро, а промоция готвим може би за пролетта – април. В албума има 8 песни, като две от тях са вече издадени и сега ще издадем едно акустично парче и ще го снимаме. Албумът е записван във Второ студио на БНР – те са ни копродуценти. Ние сме първата банда, която записа с най-новата техника на студиото, и сме супер щастливи. Беше много як процес и наистина БНР са медията, която процедира най-адекватно и подкрепящо младите творци.

Илияна: С последното парче малко ще върнем хората към първия ни сингъл, но вече с доста по-разработен звук.

ВЛЮБВАНИЯ И КАТАСТРОФИ

Ража: На всеки човек му се е случвало да му се разбие сърцето поне веднъж. Аз не обичам да говоря за тези неща, но всеки е писал песни от любов и в тях всичко се казва ясно. Всеки човек се е влюбвал до сляпост, до лудост.

Илияна: Аз мисля, че силните жени са доста по-трудни за възприемане от партньорите си,

но нали точно в това се крие тайната – да намериш човек, който те обича такъв, какъвто си.

Аз например правя така – всичките ми връзки са с хора, които също се занимават с изкуство и по този начин…

Ража: По този начин КАТАСТРОФА! (Отново смях.) Аз ще разкажа и за друга катастрофа – веднъж на участие във Варна паднах върху барабаните. Спънах се в кабел и полетях от едно кубе към барабаните на Тони, но станах и си продължих, а най-смешното беше, че останалите изобщо не спряха. Обърнаха се, погледнаха и продължиха да си свирят.

Илияна: Еми да! Ние си казахме „тя Ража нещо си прави там…“.

ЗА ДРУГИТЕ

Ража: Бих казала на всички, които сега започват да се занимават с музика – да свирят много! Това е много важно – така стават наистина добри. Да слушат много разнообразна музика, да експериментират. Независимо с какво се занимават – е важно да гониш качеството в това, което правиш, защото това те отличава.

Илияна: Важното е да нямаш много определени очаквания. Защото, ако ти очакваш, че вече си постигнал и заслужаваш определено внимание, а то не идва – това много демотивира. Важното е да правиш нещата от сърце – без определени очаквания.

Ража: А за влюбените и за пиещите – да пият и да се обичат! И все в този дух!

За още музика виж – 10 години Camp Sessions и музика от здрач до зори.

Или се запознай с тазгодишните победители Go Guide Food&Drink Awards 2018

За още от партито – виж инстаграма ни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *