5 съвета за здравословно хранене, които никога не трябва да следваш

Защо мазнините не са враг, интензивният спорт не е за всеки и калориите не са за броене

0 коментара Сподели:

Всеки един от нас в даден момент си казва: „Добре. Стига толкова. Искам да живея и да се храня по-здравословно.“ За съжаление това състояние и решение, взето импулсивно след омитане на поредното огромно парче шоколадова торта, трае толкова дълго, колкото и новогодишните пожелания. За не повече от ден-два, преди отново да подушиш току-що извадените топли мазни банички на път за работа или се залепиш за някоя витрина на сладкарница с обезумял поглед.

Но докато все още те държи онова странно състояние, в което си решен да преобърнеш живота си,

обръщаш интернет пространството в търсене на перфектната диета (по възможност да трае три дни, да дава максимален резултат, да не включва допълнително спорт и да няма йо-йо ефект при завършването ѝ) или метод, с който да влезеш във форма възможно най-бързо. Ровенето те отвежда до безброй съвети от кого ли не, повечето от които е хубаво да не приемаш за чиста монета, защото ние, хората, сме прекалено различни, за да има една „рецепта“, която да работи за всички.
За съжаление невинаги е лесно да се отдели зърното от плявата (или глутенът от лимеца в зависимост от случая), когато става въпрос за съвети за здравословно хранене. То не трябва да бъде сложно, а да изисква просто малка доза здрав разум.

Яж истинска храна, разклащай тялото си по начин, който те кара да се чувстваш страхотно, и това е! Просто, нали?

И следващия път, когато четеш статия или разговаряш с добронамерен приятел, внимавай за тези общи рефрени, които не са толкова полезни (или здравословни).

„Всичко мазно е вредно“

Мазнините не са враг (и не, няма непременно да те направят дебел). Те са горивото на нашата нервна система. Точно затова, когато започнеш да се ограничаваш, границата на търпимост за определени неща значително се смъква и започваш да имаш пориви да убиваш много по-често, отколкото преди. Имаш нужда от мазнини, за да могат да абсорбират мастноразтворимите витамини, като ултра важния витамин D, който пък е от съществено значение за усвояването на калция, запазвайки настроението ти в щастливата зона (и намалявайки риска от рак). Други такива витамини са Е (мощен антиоксидант),  А (жизненоважен за визията ти) и витамин К (за който не мислим често, но без него оставаш бързичко без зъбки). Една от причините мазнините да имат толкова лоша репутация е това, че съдържат повече калории на грам от въглехидратите и протеините (9 калории на грам срещу 4 калории на грам). Но тук има и друг момент –

мазнините всъщност те засищат много по-бързо и много по-добре.

Те намаляват гликемичния отговор в тялото, което намалява вероятността да огладнееш скоро след хранене. Едно смачкано с мед и орехи авокадо за следобедна закуска например ще изключи напълно варианта да се нахвърлиш върху огромен пакет с чипс по-късно.

„Без болка няма победа“

Тоест, ако искаш да успееш в каквото и да било, трябва да се насилваш. Уморен си? Издъхваш? Гладен си? Чувстваш, че мускулите ти ще се взривят? Шшт! „Трай, бабо, за хубост!“ Стига бе, хора. Упражненията са важни, разбира се, но да пренебрегваш сигналите на тялото си  или да ги интерпретираш грешно, сякаш да, щом боли – работи, е рецепта за бедствие. И най-вероятно няма да издържиш дълго, преди да се сгромолясаш на земята контузен, придърпвайки пържените картофки със сълзи на очи.

Ако искаш да спортуваш, е хубаво да балансираш между по-активна и интензивна тренировка и някакви по-леки упражнения.

Само защото не си задъхан, облян в пот, с усещането, че всеки момент ще върнеш обяда си, не означава, че не развиваш физическия капацитет на тялото си.
Балансът е най-здравословният избор. Винаги, за всичко и всеки. Излез на дълга разходка, потичай в парка, танцувай  сам вкъщи, отиди на йога клас, разходете се из Витоша с приятели (без  коли), излез с колело, опциите са много. Ключът е да се намери една дейност, която наистина обичаш и те кара да се чувстваш добре, и просто започни да я извършваш регулярно. Навик се изгражда за 30 дни, които може да ти изглеждат много, но какво са пред това да придобиеш едно страхотно качество, което да ти служи в годините занапред. Победата не изисква болка, изисква всеотдайност.

„Колко калории има в това?“

Съжалявам, но всички привърженици на пресмятането на калории в това и онова могат да… отидат да броят калории. По никакъв начин 200 калории от пакет хрупанки няма еквивалентност на 200-те калории в една порция броколи например. Ако ядеш много сладки, празни калорични храни, ще се окажеш с излишък на калории и недостиг на храна. Това означава, че ще умираш непрекъснато от глад и цикълът продължава. Важна е плътността на хранителните вещества. Когато можем да осъзнаем това и преценяваме и избираме добре храните, които просто да ни дават възможно най-много нутриенти, въпросът за калориите излиза през прозореца.

„Внимателно прочети етикета за хранителна стойност“

Естествено че трябва да знаеш какво поглъщаш и каква е хранителната стойност на нещата, които си купуваш. С малкото изключение, че повечето от нещата, с които всъщност е хубаво да се храниш, не би трябвало да имат етикет като цяло. Не се нуждаеш от етикет върху бадемите, за да знаеш, че са полезни за организма ти, нали така? Разбира се, не всички сме суровоядци и имаме нужда от нещо пакетирано или сготвенко, някоя манджичка, която нерядко оставяме някой друг да сготви вместо нас (като например хората от кухнята на близкия супермаркет), но ако все пак това не е ежедневие и ти се случва „от време на време“, всичко е в нормата. Увери се единствено, че гледаш съставките, а не калориите.

„Всичко в умерени количества“

Някои неща за съжаление са полезни в никакви количества. Тартразинът например, който е оцветител, масово използван за боядисване на различни преработени храни, е доказано вреден и нанася сериозни щети върху паметта и умствените функции на плъхове и мишки. Това не означава, че трябва да бъдеш перфектен през цялото време, но след като веднъж се информираш за нещата, които са твърдо „да“ и твърдо „не“, защо ще избереш просто да игнорираш цялата тази информация?

В края на краищата ти винаги ще бъдеш своя собствен най-добър здравен експерт.

Модата в храненето и кулинарните тенденции ще продължават да идват и да си отиват и най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да изградиш свое собствено разбиране, усет и здравословни навици. Ще го разбереш в течение на времето, стига да слушаш тялото си. То е твое и само него си имаш, погрижи се за него. Такъв тип решения никой не може и не трябва да взема вместо теб.

С ентусиазма на ултраси, хората масово спорят дали трябва да закусваш или не и дали тичането те осакатява или те прави безсмъртен, виж кои са измислените герои на здравословното.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *