ПЕТ ФИЛМА, КОИТО ДА ГЛЕДАШ НА ФЕСТИВАЛА „СЕВЕРНО СИЯНИЕ“

С какво ще ни изненада петото издание на фестивала за северноевропейско кино от 3 до 11 декември

0 коментара Сподели:

В програмата на фестивала за северно кино тази година ще можеш да видиш филми от Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Четири киносалона в София отварят врати за всички любители на европейското кино – Дом на киното, Евро синема, Одеон и Културен център G8. Програмата включва общо петнайсет филма, от които ние си харесахме пет, които препоръчваме и на теб.

НА СЕВЕР ОТ СЛЪНЦЕТО / NORTH OF THE SUN
Норвегия / 2012 / Режисьори: Йорн Ранум, Инге Веге

Супер красива и свежа история за сърфистите Инге и Йорн, които снимат и участват в собствения си изключително нискобюджетен филм, който обаче се превръща в едно много сериозно послание за опазването на природата, без обаче да ти насажда онова усещане за вина, което повечето филми по темата правят. В този ще видиш просто две момчета, които прекарват деветмесечна студена норвежка зима в необитаем залив на изолиран арктически остров близо до атлантическите брегове на Северна Норвегия, като през цялото време се опитват да запазят усмивката на лицата си въпреки ужасните условия. Виж трейлъра тук

Прожекции:
04.12 / четвъртък / Евро Синема / 18.30 ч
08.12 / понеделник / Одеон / 21.00 ч
10.12 / сряда / Евро Синема / 19.45 ч
11.12 / четвъртък / Културен център G8 / 18.45 ч


ПОСЛЕДНАТА ПРИСЪДА / THE LAST SENTENCE
Швеция / 2012 / Режисьор: Ян Троел

Шведският ветеран Ян Троел те връща във времето между 1933 и 1945 г. с една истинска история за живота и кариерата на провокативния Торгни Сегерстед, който освен един от най-известните журналисти в Швеция по онова време е и яростен критик на Хитлер и нацизма. Той остава в историята като човека, който се опълчва на Третия райх. На фона на историческите събития филмът също проследява и четириъгълника между него, жена му, любовницата му и съпруга й, с когото са близки приятели. Трейлър тук.

Прожекции:
03.12 / сряда / Дом на киното / 19.00 ч
07.12 / неделя / Одеон / 16.15 ч
08.12 / понеделник / Евро Синема / 19.15 ч


ПОХИЩЕНИЕТО / А HIJACKING
Дания / 2012 / Режисьор: Тобиас Линдхолм

Един изключителен филм, чиято най-силна страна е неподправеният реализъм, който струи от всяка сцена. Товарен кораб бива отвлечен от сомалийски пирати, при което непосилно високият подкуп, който искат похитителите, създава предпоставки за една истинска и цинична игра на живот и смърт. Трейлър тук.

Прожекции:
03.12 / сряда / Одеон / 19.00 ч
05.12 / петък / Евро Синема / 19.45 ч
10.12 / сряда / Културен център G8 / 19.00 ч


ЧИСТКА / THE PURGE
Естония / 2012 / Режисьор: Анти Йокинен

Разказан в голяма степен чрез ретроспекции, този филм започва с въвеждането на две привидно различни героини. Историята бързо прогресира и разкрива единната съдба на жертви на двете жени. Едната – жертва на комунистическата чистка  в Естония, а другата – жертва на трафик на жени. Основната тема на филма е животът на по-възрастната жена – любовта , страданието, трудностите, егоизмът и саможертвата. Трябва да те предупредим обаче за нещо – филмът има няколко много графични и силно травмиращи сцени, така че имай едно на ум и не води майка си на европейска киновечер точно на този.

Прожекции:
05.12 / петък / Културен център G8 / 18.45 ч
08.12 / понеделник / Дом на киното/ 20.30 ч


МОМИЧЕ НА ПОВИКВАНЕ / CALL GIRL
Швеция-Норвегия-Финландия / 2012 / Режисьор: Микаел Марсимаин

Стокхолм, края на 70-те. Модел за утопично общество. Политическа неутралност и атомната енергия маршируват рамо до рамо с женската еманципация и сексуалната революция. Но под полираната повърхност се крият други незадоволени нужди. Този филм ти разказва за историята на младата Ирис, която е хвърлена в безмилостен свят, където властта ти дава абсолютно всичко. Трейлър.

Прожекции:
06.12 / събота / Дом на киното / 20.30 ч
08.12 / понеделник /  Културен център G8 / 18.30 ч
11.12 / четвъртък /  Евро Синема / 19.15 ч

Виж какво си харесахме пък от програмата на фестивала "Дни на предизвикателствата".

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *