12-те най-велики герои от Star Wars

Кои са твоите любимци?

0 коментара Сподели:

Чубака, Принцеса Лея, Хан Соло, Оби Уан Кеноби, Йода… Да ви звучи познато?! Да, днес ще обърнем поглед към най-епичната сага в историята на седмото изкуство и още по-епичните ѝ герои. Героите на всички времена. 

Обзети от приятна тръпка и лека носталгия, се запитахме кои са най-силните и готини образи в Star Wars поредицата. Избрахме тези 12 (числото ни харесва).


12. R2-D2
По някакъв странен начин напомня за Дженаро Гатузо, който играеше в „Милан“. Дребен, неугледен на вид, но безкрайно борбен. Повалят го, но той винаги става, изтупва се от прахта (фигуративно казано) и продължава още по-настървен. Нищо че прилича на компактна пералня.

11. C-3PO
Значително по-страхливото другарче на R2. Ултратрадиционна британска скованост (и в буквален смисъл), облечена в златисти ламарини. Британска, защото говори с такъв акцент, но по собствените му думи владее над 6 милиона форми на комуникация. И се подмазва еднакво добре на всяка от тях.

10. ЧУБАКА
„Ходещият килим“, както нежно го нарича принцеса Лея, може да ти счупи главата с пръст. Огромен, рунтав, общува посредством нещо, наподобяващо рева на мечка с хемороиди, независимо дали проявява нежност към Хан Соло, или се ядосва на предателството на Ландо Калризиан. Копилот на най-шукаритетния кораб в галактиката.

9. ЩУРМОВАЦИТЕ
Безмилостна бойна сила, която не се спира пред нищо.

Дори и в разгара на битката обаче изглеждат по-бели и спретнати от прането на леля Мария.

Малко им липсва индивидуалност, защото, нали, са клонирани от един човек, но дори и така са по-готини от първообраза си Джанго Фет, който всъщност не прави почти нищо запомнящо се във филмите.

8. ПРИНЦЕСА ЛЕЯ
Яркото женско присъствие в иначе сплотената мъжка дружинка на Епизоди 4 – 6. Бие се като за трима, не се притеснява да се репчи на самия Дарт Вейдър и удушава собственоръчно огромния плужек Джаба, облечена само по оскъдно златисто бельо. Появата ѝ в тази сцена я превръща в еротичен блян на американските тийнейджъри през 80-те. Минуси – прическата в стил „имам си карначета на ушите“ и това, че целува брат си. За второто ѝ прощаваме, защото не знаеше.

7. ПАДМЕ АМИДАЛА
Един от онези случаи, в които майката е за предпочитане.

Няма бойните умения на дъщеря си, но дори и гоблен да шие, можем да я гледаме с часове.

Има най-готиното име, което те кара да си мислиш неща като „А ми дала, а съм си взел“. Вкусът ѝ за мъже е доста спорен – съпругът ѝ е 5 години по-млад и с явен уклон към Тъмната страна, но от техния съюз се появяват Люк и Лея, така че и на нея прощаваме.

6. ИМПЕРАТОРЪТ/СЕНАТОРЪТ ПАЛПАТИН
В „Завръщането на джедаите“ е немощен старец с лице, приличащо на медуза махмурлия, и хриптив глас, но все пак си има най-страховития бодигард и нещо като малък трафопост в ръцете. В първите три епизода обаче е пълен с живот и като истински Макиавели върти всички на малкия си пръст. Играе го скрита лимонка, но когато се налага, хапва трима джедаи за закуска, преди те да успеят да мигнат.

5. ОБИ УАН КЕНОБИ
За разлика от повечето джедаи не се държи като хладилник, а показва съвсем човешки емоции, въпреки че в кожата му влизат все британци (Алек Гинес, Юън Макгрегър). Става първият джедай от около 1000 години, победил ситски лорд (Дарт Мол). Учи младия Дарт Вейдър на всичко, което знае, накрая му показва, че нищо не е научил, като го прави на мармалад в дуел с мечове.

4. ХАН СОЛО
Мъжете искат да са като него, жените – да са с него. Дори желязната Лея не издържа на чара му. И как да не го харесаш – контрабандист с алергия към законите, циник, борещ се на страната на доброто, и човек, оцелял след замразяване в карбонит. Да, и шофьор на най-готиното превозно средство.

Неслучайно в изключително активната ъндърграунд търговия със снимки от Star Wars в София от средата на 80-те тези на Хилядолетния сокол бяха най-голямата и рядка ценност.


3. ЙОДА
Човек от народа. Зеленото доказателство, че размерът няма значение. Висок 66 см, 900-годишен, със смешни уши и още по-смешен словоред, но когато се наложи, се превръща в истински нинджа. Може да има успешна кариера в строителството със способността си да мести големи, тежки обекти, без да си мърда пръста, но вместо това се отдава на преподавателска дейност, включително и на превръщането на Люк Скайуокър от селскостопански работник в най-якия джедай. Силата той е!

2. ДАРТ ВЕЙДЪР
Най-великото дишане в историята на киното. Само каската му е по-куул от всички други филмови злодеи, взети накуп. Всяка реплика, излязла изпод нея, моментално се превръща в класика. Дори безкрайните пародии, на които е обект, са най-силните. Има най-красивата жена и най-смелите деца. Спиращ дъха герой, буквално. Свои и чужди треперят от него. Малко по неволя минава на Тъмната страна, но накрая се осъзнава и се връща в отбора на добрите.

1. ЛЮК СКАЙУОКЪР
Изненадахте се, нали? Като главен протагонист в епизоди 4 – 6 и човека, разказал играта на Империята, е прекалено очевиден избор. В същото време сякаш му липсва харизмата на Соло и присъствието на Вейдър. Но всъщност, дори и да не го осъзнаваме, именно той най-вероятно е причината толкова много да харесваме Star Wars, поне ако се вярва на митолога Джоузеф Кембъл. Според него във всички митологии, култури и религии е залегнала една повтаряща се история. Именно на нея хората реагират най-силно, идентифицират се и подсъзнателно я приемат. Това е историята за родения от кралска кръв, избрания, героя. Още в началото животът му е застрашен и той се укрива. След това обаче е призован да се впусне в приключение и усеща, че това е желанието на сърцето му. По пътя се сблъсква със съмнения и страхове, волята и убеждението му са изпитани, но среща мъдрец и започва да се подготвя. В един момент неизбежно се изправя срещу демоните си, бие се с тях и символично умира. Въпреки това възкръсва, открива силата си и се посвещава на служба на другите.

Да ви звучи познато? Историята на Люк е 1:1 с тази. Което не е случайно, защото самият Лукас признава огромното влияние, което е имала работата на Кембъл върху историята на Star Wars. Между другото този модел се вижда и в „Матрицата“, и в още безброй творби от различни изкуства.

Та точно защото Люк е олицетворение на човека, реализирал напълно потенциала си и постигнал нещо велико, първото място няма как да не е за него. Чувството да го направиш сигурно е хубаво, нали?

Виж и какво научихме от Breaking Bad за живота.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *