За 8 март: 8 от най-любимите ни майки от литературата

Жените, които заслужават цялото добро на света

0 коментара Сподели:
woman reading

Еврейска поговорка гласи, че Господ не може да е навсякъде и затова създал майките. 71% от жените в зряла възраст признават, че все още считат майка си за най-добрата си приятелка. Клинично е доказано, че обаждането от мама може да намали нивата на стрес драстично.

И докато се чудиш какъв начин да избереш, за да благодариш на това толкова нужно в живота на всеки човек жертвоготовно същество, тази селекция от литературни майки идва точно навреме за 8 март.

Жени, които заслужават адмирации и възхищение до такава степен, че бързо превръщат читателите в почитатели.

Мисис Марч, „Малки жени“

Тази жена успява да отгледа четири момичета с напълно различни характери, като междувременно ги окуражава да си отстояват особеностите. И те именно това и правят, докато израстват. Мисис Марч, която малките жени наричат „мама“, е отчасти техен приятел, отчасти омиротворител, отчасти дипломат. Ключово при мама Марч е, че винаги запазва спокойствие и никога не се поддава на гнева, независимо от прищевките на момичетата.

Луиза Даръл, „Моето семейство и други животни“

Луиза Даръл е майка на двама изтъкнати писатели – Джералд и Лорънс Даръл, което я прави литературна майка по три. Веднъж в книгите и два пъти в живота. Можем да я опознаем идеално чрез тетралогията за живота на семейство Даръл на остров Корфу, написана от Джери Даръл с много хумор и самоирония. Останала бедна вдовица с четири деца, Луиза се справя храбро с пълната лудница, в която я поставят семейството, животните и жителите на острова.

Виан Роше, „Шоколад“

Виан има силата на характера, за да отглежда дъщеря си сама, докато се мести от място на място. В опит да предпази малката Анук, тя дори се опитва да се отрече от магическите си способности, а това не е никак лесно. В намерението си да прави шоколад и да помага на хората много често „удря на камък“, но именно нейната добронамереност и сила я правят толкова близка за читателя.

Моли Уизли, поредицата за Хари Потър

Любовта на Моли Уизли е толкова силна, че може да се усети буквално, докато прелистваш книгите на Роулинг. Моли е готова на всичко за близките си, бори се със зъби и нокти за тяхното добро, като междувременно успява да поддържа огромно домакинство със или без магия. Коледните пуловерчета за Рон са умилителни, а писмата, пълни с майчиния страх да не „стане нещо на детето“, само доказват, че Моли Уизли е истинска „орлица“.

Клара дел Вале Труеба, „Къщата на духовете“

Ясновидката Клара е скритият матриарх на фамилия Труеба.

Тя е обвита в мистерия, която остава непроменена до сетния ѝ дъх, но успява да внесе и радост в тази иначе толкова опечалена династия.

Въпреки властния си съпруг или може би точно заради него Клара успява да заземи разединената си рода с любовта и женската си сила. Предсказанията, общуването с духове и телекинезата само ѝ помагат да бъде по-добър родител за децата си.

Церсей Ланистър, „Песен за огън и лед“

Кралица Ланистър обича децата си и ще „срине градове“, само и само да ги предпази. Има само едно малко проблемче – нейният близнак се явява като техен баща, но какво пък… Церсей е една от най-могъщите жени в поредицата на Джордж Мартин – красива и независима, с безотказно чувство за мъст.

Натали Прайър, „Дивергенти“

В един антиутопичен свят, пълен с касти и разцепление, Натали Прайър остава смела и независима жена. Въпреки че децата ѝ често не я слушат, тя продължава да ги подкрепя и обича така, както само една майка може. Натали успява да докаже безрезервната си любов, като рискува собствения си живот, за да спаси дъщеря си.

Ния Глаушева, „Илинден“

„Ния не беше майка, която ще наложи на детето си своите желания, нито дори своята мъдрост и най-малко майчинското си честолюбие. Тя беше щастлива, че имаше такъв син, и това ѝ стигаше, готова беше на всякакви други лишения…“.

Така Талев описва зрялата майчина обич на Ния към сина ѝ Борис. За разлика от властната си свекърва Султана, Ния успява да преглътне страховете и болките си за революционната дейност на сина си и да го обича безрезервно.

Още книжни коментари и класации виж тук: https://taziknigadotcom.wordpress.com/

Писателката Ели Цонова разказва 30 истории за хора преминали през „чужбината“

Споделяме ти и пет красиви, български стихотворения за любовта

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *