10 култови БГ гаври с песни

Кои са най-комедийно адаптираните хитове

0 коментара Сподели:

Гавър версията е българско явление – известна песен, за предпочитане световен хит, се взима за модел, върху който се изгражда пародийна версия. Възпяването на телесни функции и гениталии носи бонус точки на артиста. Крайният резултат най-често е пълен провал, но в редки случаи е пълен ташак. Тук сме селектирали класиките на класиките в категория политически некоректен хумор. Това не е класация, целта е само забавление, а авторът и изданието се разгриничават от изразените в песните мнения и позции.

Светльо & The Legends – Боли ме гъза

Този кавър на Крис Норман и Сузи Куатро е еманация на Светльо Витковия нерафиниран, крайно антисофистициран хумор, който обаче има способността да разсмее чисто първосигнално даже и най-киселия фен британската ирония. Не вярваме хитмейкърите на 70-те Ники Чин и Майк Чапман (автори на един куп парчета, включително химна "Living Next Door to Alice"), докато са композирали този шлагер, да са си представяли, че един ден ще се получи подобен трибют. Концепцията в текста пък най-вероятно е вдъновена от вица за мацката, дето пиела много текили в бара. Няма как да го разкажем тук, ако не го знаеш питай някой колега тип стар мръсник, той го е чувал – гаранция.

 

Ъпсурт – Джон

Ранните "Ъпсурт" изобилстваха с комедийни включвания, като едно от особено сполучливите е парче от албума „Чекай малко“ за кратко достигнало култов статус, но напоследък е почти напълно забравено – итало-диско гаврата, носеща двусмисленото име „Джон“. Тракът е вдъхновен от вселенския хит Boys (Summertime Love) на Сабрина (онзи с клипа, дето накрая ѝ пада банския, който е формирал сексуалността на цяло едно поколение), а речитативът вътре може да се приеме за първия случай на мъмбъл рап в историята. Естествено припевът е сменен на „Джойнт, джойнт, джойнт, момчето иска джойнт“. Класици.

 

Турбо – Хей, боцман

Не можем да сме сигурни дали това е откровена гавра или опит за преводен хит на база музиката от „Ловци на духове“, но приемаме, че никой не може да е записал нещо подобно насериозно. Ако се чудите каква е връзката между„ghostbusters” и “боцман“ – няма. Лирическият герой е човек, навярно моряк, който се раздава на дансинга и получава адмирации от страна на изпълнителя с подвиквания „Ах, този младеж“. Напълно възможно е това да е замаскиран гей химн от средата на 80-те, най-малко почва с думите: „Хей, момче, къде си ти, я ела насам…хей, боцман“. Хм. Звучи някакси съмнително.

 

Контрол – Seek and Destroy

„Seek 'n Destroy“ на Metallica, eдно от основополащите траш парчета, е получило комедийна преработка от страна на една основополагаща наша рок банда Контрол като подвикванията „Ой, ой“ и цялостният джипси пънк уклон са общо взето прото-саунда на Gogol Bordello. Никой никога не е опитвал да прави повече рок ръченица, но и тази е напълно достатъчна за цял един живот. Допълнителен хумористичен елемент добавя Кольо Гилъна, който се бори с английският почти колкото Стоичков и заваля думите като Кобрата в онова фатално интервю.

 

Гумени Глави – Трета Вежда

Мишо Шамара ще остане завинаги в историята като един от най-добрите творци в категорията „Адаптиран хит“, но повечето му произведения са със сериозен гангстерски характер. Тук той решава да демонстрира чувство за хумор на основа ранното творчество на R. Kelly, най-вече „Slow Dance”. Шамара се доказва като майстор на късия разказ, а историята е (горе-долу) любовна. И ако не ви се слуша цяло парче, за да схванете шегата – трета вежда е мустак. Дамски мустак.

 

Черно фередже – Калугер ме гони

Черно Фередже са царете на акустичните порно балади с народни елементи, често вдъхновени от действителни исторически лица и събития. Преди да премине в новия си период и да добави най-големия басист в България, Фънки, а с него и доста по-сериозен хард звук, разбира се. Тази класика е от албума им „Какъв купон“, изпълнена от актуалната им певица (кой знае защо това е позиция в бандата с огромно текучество). Не е ясно дали е вдъхновена от конкретна фолклорна песен или пародира целия жанр. Със сигурност ще се намери някой безработен професор етнолог, който да даде отговор на този въпрос в коментарите под статията. Иначе текстът на песента е поезия като по учебник с оригинални рими на думите „щура“ и „гугутка“. Да, точно така, досетихте се сами.

 

Wosh MC – Внимавай

Не точно гавра, по-скоро демо на невероятните възможности на Wosh MC в скорострелното бълване на срички, базирано на химна на всяко ретро парти „Informer” на Snow. В оригинал парчето има над 8 милиона продадени бройки по цял свят и е единственият пробив на канадския пишман гангстер. В България обаче „Внимавай“ е много по-голям хит, който има милиони гледания в YouTube даже без видео. Wosh MC и компания се опитаха да повторят успеха с адаптирана версия на „My Dick” наMickey Avalon, но „Внимавай“ все така си остава тяхното най-забавно парче.

 

Сашка Васева – Коте

До каквото и да се докосне дупнишката Мадона, няма как то да не се превърне в пълна гавра, но черешката на тази особено голямата торта е парчето „Коте“. Ако не сте го чували, опитайте да си представите скандинавско гей-френдли диско стил Army Of Lovers, върху което Сашка Васева цвили от все сърце „Искам те, искам те, коте“ по мелодията на "Bésame Mucho". Клипът е издържан в класически лоу-кост ранен фолк и включва елементи като селски рейс, селски джип и мега селски стайлинг. Точно, когато си мислиш, че няма как да стане по-гадно, изведнъж се появява младият Евгени Минчев, при това с лайняно кафяв балтон. Задължително парче за всеки ценител на адовия кич.

 

НЛО – На мач в Лондон

Звездите на „Оркестър без име“ Велко Кънев, Георги Мамалев и Павел Поппандов по-късно се събират в оркестър със странно име НЛО и се превръщат в прародители на гавър версиите като издават няколко плочи за „Балкантон“, покриващи цялата палитра от актуални за периода шлагери. Тук сме включили тяхната най-висока точка, така да се каже тяхната „Бохемска рапсодия“, а именно „На мач в Лондон“ – един 8 минутен епос, който разказва невероятния сценарий как български футболен отбор набива шушоните на англичаните като гост, при това мача се играе с нестандартна топка. Цялата тази епопея е разказана с помощта на щура китка от песни, сред които The Final Countdown, In the Army Now и I Just Called To Say I Love You. Някъде там за цвят са сложени и малко Modern Talking и Алла Пугачова. Каквото и да се каже за величието на този шедьовър, няма да е достатъчно.

 

Хиподил – Адаптация

Когато става дума за хумор, сатира и забава, Хиподил определено са майстори на веселата, лесна за припяване песен. Една от най-великите им епични величавости е суперзабавен кавър на „Адаптация“ на Васил Найденов, който с леко разместване на думите, те са превърнали от тъжна песен в пълна кретения. Как? С гениалното „Спри не си – отивай си, ще ми бъде, бъде…Днес ще ти направя, най-страшното от страшните“. Васко Кеца обаче не е оценил шегата и затова официална версия на парчето не съществува – Хиподил го пеят само по концертите си като след лиричното начало, естествено, избиват на зверско ска. Пънко нема умре, това е ясно. Или поне със сигурност ще надживее поп-а.

5 легендарни софийски клуба, останали в историята.

Докато четеш и слушаш, забъркай си едно Негрони.

Инстаграм профилът ни те очаква за ежедневно вдъхновение.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *