Любимите градски паркове в София

Дойде ли ей това време, ни се иска да се пренесем на палатка в някой от зелените паркове в нашия град. Тези малки оазиси, скрити между шумните булеварди и високите соц блокове, са истински дар от природата и любимо място за всички софиянци. Борисовата градина и Южният парк или по-малките градинки като тази пред Народния театър и „Кристал“ са перфектни за отдих, спорт или просто за пейка парти в смело настъпващия горещ сезон. Само при мисълта за разходка под открито небе никак не ни се стои пред компютъра, затова скачаме с апарат в ръка и отиваме към мястото на събитията, за да ти кажем какво ни харесва и какво не.


Южният парк е един от големите паркове в София, разположен в южната част на града. Миналата година там имаше доста сериозен ремонт и в по-обитаемата му част, откъм бул. „Витоша“, стана доста приятно за разходки, лежане по зелената трева и пикник с приятели.
През уикендите е малко пренаселено от майки с пищящи деца и находчиви търговци, които продават всичко – от варен геврек до надуваем балон с лика на Мики Маус.
Затова те съветваме да се преместиш в горната му част, където можеш да чуеш чуруликането на над 65 вида птици и клокоченето на Перловската река.


Градинката пред „Кристал“ е едно от най-харизматичните места за младите хора на София. Без да има особена организация, всяка вечер пейките на кокетния парк са фул макс от малки и големи групички, които пият бира и си разказват различни истории на висок глас. Подобна е ситуацията и с култовата градинка пред Народния театър, в която обаче освен младите хора през деня може да видиш и национален отбор от ветерани по шахмат. Тези дни отново пуснаха в действие и фонтана, който след ремонта се превърна в една от атракциите на София. Ако трябва да сме честни, тук нямаме забележки.


Нашата разходка завършва с най-големия парк на София – Борисовата градина. Преди много години тя е била в покрайнините на града, но с разрастването му се превръща в една от най-централните точки за разходка, отдих с книжка, спорт или за пейка парти. Тук също имаме заселена част, включваща заведения, различни атракциони за малки и големи и по-дива част, която започва след алея „Яворов“, където можеш да се радваш на спокойствие и природа – особено подходяща и за кучета. Миналата година се направиха доста подобрения, но все още има недобре изглеждащи съоръжения и изоставени сгради.

Разходи се и до кокетните сладкарници на София.