ЧОВЕК ОТ ЗЕМЯТА

Мога ли да си остана атом, без да преставам да бъда Галактика?

  • 29.04.2014
  • от Станислава Коцева

Едуард Биксби, Пол Вери, Емерсън Джанс, Ръсен Джанис, Джей Б. Дрексел, Джей Дриксел, Д. Б. Люис, Хари Нийл, Алберт Ръсел, Жан Ръсел, Алжер Ром, Мани Ст. Вивант, Феликс Стивънс и Торнеклиф Херик. Не, това не е съставът на някой футболен отбор. Всичко това е само един-единствен човек -  Дрексел Джером Люис Биксби.  Американски съвременен писател, редактор, сценарист. Писал е в най-различни жанрове -  научна фантастика, уестърн, криминални, ужаси. Автор е на много успешни филмови и телевизионни сценарии, между които и (притаете дъх) самият „Стар Трек”. През 2007 година, в Холивуд, Ричард Шенкман превръща сценария на Биксби „Човек от земята” в доста успешен филм със завиден рейтинг, а през 2014, в театър Възраждане, Георги Михалков адаптира същия този сценарий в пиеса, на която без съмнение й предстои също голям успех.  

Драматургия, която те държи от началото до края. История извън всички стандарти, които сме свикнали да ни заливат наоколо, изключително достъпни и интересни научни елементи и толкова брилянтно чувство за хумор, което много рядко се среща и на сцената, и на екрана. 

Харвард. Мястото, където всичко има причина, следствие и научна обосновка. Как шест професора и една студентка буквално полагат усилия да повярват на леко налудничавата история на техен колега само за да избягат от академичното си ежедневие. Джон Олдман (Христо Шопов) е решил да напусне града и на импровизирано парти по случай заминаването си той завърта всички в една игра на реалността с един единствен въпрос: „Вярвате ли, че може да съществува човек на около 14 000 години?“.

Дали вярват, дали искат да повярват и дали могат да повярват… научни теории, интересни факти, всевъзможни способи да се самоубедят и след това да се самооборят… и годни ли са в крайна сметка да знаят истината? Дали понякога страхът от познаването на неизвестното и свръхестественото не ни отдалечава от неговото разбиране? Дали сигурността на ежедневието ни не е по-удобна от познаването на това, което е зад стереотипите? И дали истинската любов не е достатъчна причина да повярваме в невъзможното? 

„Човек от земята” според режисьора Георги Михалков е „разказ за един сън. Сън, в който спомени от 14000 години се стоварват върху нас. За да поставят въпросите на днешния ден. За да дадат отговори за днешния ден. За да върнат невидимото в живота ни. Онова невидимо, което ни пречи да съществуваме като атоми; онова невидимо, без което преставаме да сме Галактики. Защото, струва ми се, ако все още ме мъчи нещо, това е въпросът: мога ли да си остана атом, без да преставам да бъда Галактика”. 

Представлението „Човек от земята” изважда Христо Шопов от екрана и го връща на театрална сцена, а компания му правят великолепните артисти от трупата на театъра - Ивет Радулова, Георги Златарев, Роберт Янакиев, Мариана Жикич, Христо Ботев, Даниел Цочев и Яна Кузова. Сценографията и костюмите за пореден път Георги Михайлов е поверил в ръцете на Петър Митев, абсолютно оправдано, а музиката е дело на композитора Иван Драголев. 

Премиерата на „Човек от земята” е в Театър „Възраждане” на 30 април, а ако сте закъснели с билетите, следващите дати са 10, 25 и 30 май.

В театъра, скъпи мой, всеки тенекиен човек има шанса да открие сърцето си.