ТАЙНО РАДИО

Истинската власт започва там, където започват потайностите

  • 01.04.2014
  • от Станислава Коцева

Влизаш в мола. Не търси къде са ти местата, такива няма. Няма да си публика. Ще бъдеш част от нещо, което не знаеш какво е, но се побъркваш да разбереш. Оказваш се със слушалки в ушите, нещо, което непрекъснато ти се повтаря, че трябва да криеш в задния джоб, и вече се чувстваш част от някаква световна конспирация.  „Добре дошли. След 20 минути представлението „Тайно радио” ще се случи в този мол. Можете вече да се разхождате наоколо, ако желаете.” Чуваш това и започва обратното отброяване до старта на разкриването на тайните… но истината е, че те едва сега започват.    

Животът ни се намира под непрекъснат контрол. Всеки ден разпространяваме гигабайти с лична информация, използвайки телефона си, социалните мрежи, кредитните си карти,  изпращайки имейли, дори чрез ежедневните разговори или езика на тялото си и нямаме никаква представа до кого достига тази информация, без ние да знаем. Трябва ли да продължаваме да позволяваме на държавата да държи монопола за събиране на тайни, или трябва да основем собствена тайна агенция и да вземем нещата в свои ръце. 

В едно от най-контролираните и прозрачни пространства, прототипа на публичното пространство от бъдещето, „Тайно радио” ще отведе всеки от нас на лична агентурна мисия. Мисия, подчинена на основните правила на тайните агенции – „не линейно, не причинно, структурирано, променливо разпръсване”. Изпълнена с тайни послания, кодови думи, прикриване на жестове, тайни техники и максимална концентрация. Всичко, което звучи в ушите ти през цялото време, те вдъхновява толкова, че на моменти забравяш, че си част от пърформанс и се превръщаш в истински таен агент.  А ти просто си беше купил билети за театър…

„Тайно радио” е съвместна продукция на LIGNA и Информбюро и е част от седмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.  LIGNA е колектив от медийни теоретици, радио, театрални и пърформанс артисти Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Михелсен. Основан е през 1997 г. в Хамбург. В представления, пърформанси в градска среда и инсталации те изследват потенциала за действия на разпръснати и временни групи от хора. Предпочитано място на акциите им са публични пространства, които са максимално податливи на контрол и наблюдения. Като вид артистично противопоставяне те измислят жанра на радио балета – хореография от забранени и изключени жестове, която достига до всеки от участниците по радиостанция и те ги връщат в пространството групово и неконтролирано. „Тайно радио” е плод на две години неуморна работа на продуцента на Антистатик - Стефан А. Щерев и немските артисти. Това е втората съвместна работа на LIGNA с „Информбюро” след проекта „Без радио не мога” (2013), както и второ участие на „Антистатик” след радиобалета „Новият човек” (2011). 

Първите и единствени възможности да станеш част от „Тайно радио” ще бъдат на 7 април от 17:30 и 20:00 часа в България МОЛ.  Билети на касата на Център за култура и дебат "Червената къща", ул. "Любен Каравелов" 15, и на място, непосредствено преди началото на двата пърформанса (което не го препоръчваме, тъй като местата са ограничени).