Извънредно положение – започва „Антистатик“!

В аванс ти издаваме най-интересното от международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик"

0 коментара Сподели:

За единадесети пореден път ще наелектризираме душите и ще раздвижим телата, защото в родния арт календар дойде време за „Антистатик“ – Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс. С повече от 10-годишна история зад гърба си фестивалът през годините ни е радвал с над 100 представления на артисти от 5 континента, една от най-устойчивите и разпознаваеми инициативи в сферата на съвременните изпълнителски изкуства в София и страната и още много. Тази година инициаторите – Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, по традиция са ни подготвили истински взрив от емоции с десетдневна програма, включваща 18 представления и обединена под мотото „Извънредно положение“. Както самите те споделят :

„За нас „извънредно положение" означава, че заграждаме територия, в която разместваме правилата и освобождаваме повече място за съвременно изкуство“.

Ако трябва накратко да ти разкажем какво те очаква – на 20 април международната програма на „Антистатик" започва пищно с четирите сола, съставящи „В почит към…" на легендарния танцьор, хореограф, певец и преподавател Марк Томкинс (САЩ/Франция), който идва за пръв път в България. Воден от нестихващото си любопитство към преувеличеността и еротичността на кабарето и мюзикхола, той се поставя на мястото на личности с решаващо влияние върху историята на модерния танц – Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард – и им отдава своя запомнящ се сценичен трибют.

Следва вълнуваща среща с обещаващия хореограф Ури Шафир (Израел) с представлението му „Хабитат“, „Пориви" на бързо набиращия международно признание хореограф Бенжамeн Бертран (Франция), „Опиянение и гняв" на известния с работата си в сферата на медийните изкуства и пърформанс артистичен колектив LIGNA (Германия), като към създателите на тази продукция – Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Михаелсен, се присъединяват българските артисти Стефан A. Щерев и Емилиян Гацов. Силният финал на международната програма на „Антистатик" пък идва с „Жените чудо" на хореографа Мелани Лейн (Австралия/Германия) на 26 април. За него тя кани за участие две жени, професионални бодибилдъри, и ги поставя в ситуацията на представление, за да предложи нова перспектива към този така взискателен към тялото спорт, който изцяло го променя. Освен всичко това ти напомняме, че тази година за пръв път на фестивала ще присъства и „Българска танцова платформа“, така че нямаме търпение.

За пълната програма и още подробности задължително следи официалната им страница или страницата им в социалните мрежи и не забравяй – билетите за всички представления в програмата на 11-ото издание на „Антистатик" вече са в продажба на всички каси в страната на EASY PAY, онлайн на EPAYGO.BG и на касите НДК на преференциални цени в предварителна продажба и по-високи в деня на представленията. Ние ще те чакаме там въоръжени, както си трябва за извънредно арт положение, а ти ела с усмивка и с отворени сетива – мислим, че ще са ти напълно достатъчни за страхотно прекарване.

Ако искаш още изкуство – виж последния проект на фотографра Никола Михов "Моя Лиза".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *