ТРИ ДНИ ДА УБИЕШ, ДИВЕРГЕНТИ И КОД ЧЕРВЕНО ПО КИНАТА

Тази седмица агентски екшън, антиутопична сай-фай адаптация и първият български екшън-зомби филм

  • 21.03.2014
  • от Стефан Димов

3 ДНИ ДА УБИЕШ

Режисьор: МакДжи
Сценарист: Люк Бесон, Ади Хасак
В ролите: Кевин Костнър, Амбър Хърд, Кони Нилсен, Хайли Стайнфелд и др.
Очаквания - 3/10
Оценка в imdb: 6,8 (от 4384 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 33% одобрение
Рейтинг в metascore: 40/100

Умиращият агент на ЦРУ, Итън Ренър (Кевин Костнър) се опитва подобри взаимоотношенията си с отчуждената си дъщеря (Хайли Стайнфелд), а една фатална жена (Амбър Хърд) му предлага експериментално лекарство, което може да спаси живота му в замяна на една последна мисия.
Времената на Люк Бесон от "Никита", "Леон", "Петият елемент" и "Такси" отдавна са си отишли и в последно време единствените продукции с негово участие са конвейерните екшъни с безумен сюжет и много екшън (като добри изключения слагаме двете части на "Твърде лично". Такъв е случаят и с последния му сценарий - "3 дни да убиеш", режисиран от човека зад "Шпионски свалки" и "Ангелите на Чарли", а резултатът е една неприятна смесица между високотехнологични екшън сцени и неразвит семеен конфликт.ДИВЕРГЕНТИ

Режисьор: Нийл Бъргър
Сценарист: Ивън Дотъри, Ванеса Тейлър (по романа на Вероника Рот)
В ролите: Шайлийн Уудли, Тео Джеймс, Ашли Джъд, Кейт Уинслет, Тони Голдуин, Маги Кю, Меки Файфър и др.
Очаквания - 3/10
Оценка в imdb: 7,1 (от 1253 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 22% одобрение
Рейтинг в metascore: 52/100


Със завидно времетраене от 139 минути поредната антиутопична сай-фай адаптация за 13-годишни улавя кадърен режисьор като Нийл Бъргър в холивудските мрежи. "Дивергенти" се развива в постапокалиптично Чикаго, където хората се разделят в пет различни групи според техните същности. Беатрис Прайър открива, че тя е Дивергент - човек, който не се вписва в нито една от петте групи, което е проблем за "идеално" изграденото общество.
Критиката определя филма за тромав, клиширан и без капка хумор, а гледайки трейлъра, трудно можем да си представим, че идва от човека зад "Илюзионистът" и "Високо напрежение".КОД ЧЕРВЕНО

Режисьор: Валери Милев
Сценарист: Валери Милев, Матю Уейни
В ролите: Пол Логан, Манал Ел-Фейтури, Вализар Бинев, Борислав Илиев, Ралица Паскалева и др.
Очаквания - 3/10
Оценка в imdb: 4,3 (от 355 гласа)

Промотиран като първия български екшън-зомби филм, "Код Червено" всъщност е американски, поне според страницата му в imdb. Филмът разказва за ново биологично оръжие, с което Сталин експериментира по време на битката за Сталинград през Втората световна война. Резултатите са ужасяващи, а десетилетия по-късно със същото оръжие се случва нов инцидент, който заплашва сигурността на цялото човечество и така се обявява "Код Червено".
Интересно е присъствието на ранен трейлър на филма в youtube още от началото на 2012 година.

А как ти се сториха новите филми през изминалата седмица?