НОВИЯТ ХОБИТ И КВАРТЕТЪТ НА ДЪСТИН ХОФМАН

Един от най-дългоочакваните филми тази година с предколедна премиера и режисьорският дебют на Дъстин Хофман

  • 13.12.2013
  • от Стефан Димов

"Замръзналото кралство" продължава да царува в бокс офиса за втора поредна седмица, с повече от 250 000 лв. приходи за изминалия уикенд. Тази седмица обаче, анимацията неминуемо ще бъде изместена, защото по екраните тръгва най-очаквания филм за 2013 - "Хобит: Пущинакът на Смог". На втората част от новата трилогия на Питър Джаксън ще партнира още една премиера - режисьорския дебют на Дъстин Хофман - "Квартет".


ХОБИТ: ПУЩИНАКЪТ НА СМОГ

Режисьор: Питър Джаксън
Сценарист: Фран Уолш, Филипа Бойенс, Гийермо Дел Торо, Питър Джаксън
В ролите: Мартин Фрийман, Йън Маккелън, Ричард Армитраж, Орландо Блум, Кейт Бланшет, Бенедикт Къмбърбач, Лий Пейс, Еванджелин Лили, Люк Еванс, Стивън Фрай и др.
Оценка в imdb: 8,9 (от 13 993 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 72 % одобрение
Рейтинг в metacritics: 70/100
Очаквания: 9/10

След като миналогодишният "Хобит: Неочаквано пътешествие" до голяма степен раздели критиката и феновете, мнозина гледаха на него като поредната машина за пари (която направи над 1 милиард долара приходи и в момента заема 16-то място, за най-касовите филми на всички времена), други (като нас самите) го сметнаха за най-добрия филм на Питър Джаксън до момента и с нетърпение чакат и "Пущинакът на Смог".

Във втората част, Билбо Бегинс (Мартин Фрийман), Гандалф Сивия (Йън Маккелън) и джуджетата продължават епичното си приключение за освобождаването на Еребор от дракона Смог, докато мистериозния пръстен остава в ръцете на Билбо.

"Хобит: Пущинакът на Смог" отново разделя критиката, но този път получава предимно положителни ревюта, който го определят като подобрение на "Неочакваното пътешествие", а други обобщават, че "ако сте харесали първия филм, ще харесате и този, защото в общи линии е още от същото."КВАРТЕТ

Режисьор: Дъстин Хофман
Сценарист: Роланд Харууд (по негова пиеса)
В ролите: Майкъл Гембън, Маги Смит, Били Конъли и др.
Оценка в imdb: 6,7 (9038 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 80 % одобрение
Рейтинг в metacritics: 64/100
Очаквания: 7/10

Прехвърляйки средата на 70-те си години, двукратният носител на Оскар, Дъстин Хофман също реши да стане режисьор. Филмът му, "Квартет" разказва за дом за възрастни - пенсионирани музиканти. С наближаването на ежегодния концерт в почит на рождения ден на Джузепе Верди, атмосферата в дома е нарушена с пристигането на Джийн (Маги Смит) - вечна дива и бивша съпруга на един от обитателите на дома.

Лентата на Хофман бе излъчена в София и Пловдив по време на фестивала Киномания 2013, а през изминалия фестивален сезон получи номинация за Златен глобус за Маги Смит и още 6 награди и номинации от световни фестивали. Критиката отбелязва, че "Квартет" е сладък, благороден и напълно предвидим, но нежната режисура на Хофман и талантливия актьорски състав правят филма труден за устояване.