Пет филма за майсторите в изкуството, които да видиш до края на април

Майсторите в изкуството

0 коментара Сподели:

Последният пролетен кинофестивал – Master of Arts, обръща обектива от творението към творците. До края на април ще можеш да видиш седемдесет и два филмa за важните хора в изкуството, разделени в категориите архитектура и дизайн, съвременно и протестно изкуство, литература, кулинария, фотография и изобразително изкуство, музика и танц, театър и кино, видео арт и реклама.

Тук събрахме пет филма, които задължително си струва да видиш:

Очите на Орсън Уелс

Режисьор, сценарист, актьор, продуцент – „Как може аз да съм толкова много, а вие толкова малко“, казва Орсън Уелс на малобройна публика, събрала се за негов спектакъл. Човекът, който промени киното и визуалната култура, подобно на Гражданина Кейн, оставя много неразказани истории след смъртта си.

Режисьорът Марк Казънс разкрива някои от тях, когато открива скицниците на Уелс, пълни с рисунки от живота му.

Астор Пиацола – годините на акулата

Пиацола прави с тангото това, което Уелс с киното. Истински новатор в музиката, акродеонист от едва деветгодишна възраст, Астор Пиацола открива, че границите на тангото могат да бъдат разширени, обновени и освежени, когато се съчетае с джаз и класика.

Традиционалистите в Аржентина не одобряват новото звучене, което Пиацола добавя в музиката, което води до много конфликти с колегите му.

Да сънуваш Мураками

Всеки потапял се в магичния свят на японския писател Харуки Маруками може да си представи възможните невероятни събития, които превръщат обикновеното човешко съществуване в епично участие в задкулисието на ежедневието.

За датската преводачка Мет Холм този друг свят на изчезващи и появяващи се говорещи животни, призраци от миналото и неконтролируеми сили на бъдещето се е превърнал в част от собствения ѝ живот.

Бернини разказва за Бернини

Великата красота на Рим не би била същата без архитекта и скулптор Бернини. Любимец на папи и кардинали, неаполитанецът става най-ярък представител на барока през XVII век. Бароковите скулптури са вдъхновени от античния гръцки идеал за красота, а сградите впечатляват с грандиозността и елегантността си. Дори кратка разходка в Рим неизбежно ни среща с гения на Бернини и творчеството му, превърнало италианската столица и Ватикана в преддверие на Рая.

За Бернини ни разказва неговият пряк наследник, носещ известната фамилия.

Климт и Шиле, Ерос и Психея

Виена в началото на миналия век. Фройд вече е повдигнал темата за секса и несъзнаването и  това е отворило нови творчески хоризонти пред писателите, музикантите и художниците.

Първо Климт, а после Шиле изследват връзката между душата и тялото, за която психоанализата говори, със своите еротични, притеснителни и често скандални картини.

Годините на творчески подем и желание за самопознание ни представят една златна епоха за Австрия, която предстои да угасне в жестокост и кръв по време на Първата световна война.

5 от най-добрите роли на Макс фон Сюдов.

"Гробище за домашни любимци" възкръсна, но не е същото.

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *