5 ВПЕЧАТЛЯВАЩИ КЪСОМЕТРАЖНИ АНИМАЦИОННИ ФИЛМИ

Момчетата от Кинематограф спретнаха бърза селекция на анимационните филми, които са успели да им влязат под кожата

  • 13.11.2013
  • от Кинематограф

В редакцията на Go Guide имаме нескрит афинитет към късото кино. Именно той ни срещна и запозна с хората зад сайта kinematograf.bg и събитието Кинематограф LIVE. Тези момчета успяват да открият, оценят и да ни покажат най-смисленото от тази филмова територия. Правят го по необикновен начин - вкарват филмите в клубна среда. Кинематограф LIVE е събитие, по време на което можеш да гледаш подбрани филми, да се запознаеш с български режисьори и актьори, работили в сферата, да изпиеш по питие и да се забавляваш с хитроумните коментари на водещите. Ако още не си го направил, посети тяхната вечер в Studio 5 (София) на 18 ноември (понеделник) от 20 часа. На въпроса, какво са ни подготвили точно тогава, те отговарят така: "Селекцията този път ще започне с един абстрактен филм за една жена и нейния свят, погледнат през различни гледни точки, в типично грубоватия, но изпипан сръбски стил ще видим нещо, което бихме оприличили с японската философска идея "ако в една гора падне дърво и няма кой да го чуе, то издава ли звук?". Ще се върнем и в далечната 1976 г., за да ви покажем един от филмите на Bruno Bozetto, велик италиански кинематографист. И още."

Дотогава ти предлагаме да влезеш на вълна късометражно кино със селекцията на петте най-въздействащи анимационни филми според Кинематограф.

PATHS OF HATE

"Пътища на омразата" е критичен поглед над войната. Не някоя специфична, въпреки че екшънът е със самолети от Втората световна. Омразата всъщност е адски безсмислена и замъглява разсъдъка до степен, в която просто изгубваш себе си.

 

EX - E.T.

Имаме какви ли не закони и правила, морални норми и обичаи, всички с цел животът да е едно по-подредено място. Някъде има цивилизация, която е постигнала всичко това. Как става номерът, е показано чудесно и с чувство за хумор, а защо никога няма да се случи на Земята - изгледайте го докрай.

 

THE GLOAMING

Трудно е да обхванеш всеки аспект в една сложна система, като например цяла планета. Всяко едно действие, дори най-малкото, променя всичко. Невъзможно е да се предвидят всички последствия, както човекът, който си играе на Господ, ще разбере в тази анимация пълна с гениални метафори.

PLUGGIN

Подходяща за музикален клип, тази анимация носи едно много важно послание, особено за ерата, в която живеем. Информацията е най-важното и силно оръжие в борбата за... каквото и да било. Дори само няколко бита могат да вдигнат на крака цял град.

TOLERANTIA

Анимация от съседите ни в Босна и Херцеговина, които популяризират малко известния факт, че и там си имат пирамиди. Дали наистина са ги използвали по този начин е спорно, но пък типично по балкански. Или типично човешки, ако сте изгледали и останалите анимации в класацията ни.