Сай-фай екшън и апокалиптична комедия

Играта на Ендър и Краят на света - премиерните заглавия през втората седмица на ноември

  • 08.11.2013
  • от Стефан Димов

След като „Тор: Светът на мрака” счупи всичко със своите 340 000 лв. от един уикенд (колкото направиха и „Отмъстителите” през премиерните си дни миналата година), той се очертава като един от бокс офис хитовете на България (и не само) за годината. Нека хвърлим поглед към новите заглавия, които ще се завъртят по екраните ни тази седмица.

ИГРАТА НА ЕНДЪР


 

Едно от новите предложения за тази седмица е фантастичната суперпродукция – „Играта на Ендър”. Приключенският сай-фай екшън е базиран на едноименния бестселър от 1985 година, написан от Орсън Скот Кард. Книгата печели двете най-големи отличия в научната фантастика – наградите Хюго и Небула, а в продължение на 2 десетилетия авторът отказва да продаде правата за филмиране, защото държи на качеството на адаптацията. Оттогава Кард е написал 6 различни сценария по книгата си, след което съобщава на студиото Odd Lot Entertainment, че има готов вариант за тях. През септември 2010 южноафриканският режисьор Гавин Худ („Цоци”, „Извличане” и „Х-Мен Началото: Върколак”) поема контрол над продукцията.

В главните роля ще видим един носител на "Оскар" и четирима номинирани - Аса Бътърфийлд, познат ни от „Изобретението на Хюго” и „Човекът вълк”, Харисън Форд и завръщането му в света на фантастиката, както и Абигейл Бреслин („Мис слънчице”, „Холивудленд”), Хейли Стайнфелд („Непреклонните”), Бен Кингсли и Виола Дейвис („Южнячки”).

С бюджет 110 милиона долара и времетраене 1 час и 54 минути „Играта на Ендър” разказва за международния военен флот и търсенето им на лидер, който може да спаси човешката раса от инвазията на извънземни. Те го намират в лицето на малкия Ендър Уигин (Аса Бътърфилд).

По всичко изглежда, че филмът ще предложи достатъчно вълнение, напрежение и удоволствие, каквото се очаква от подобна лента, но няма да е толкова предизвикателен, колкото книгата. Отзивите след световната премиера са смесени, като предимно се подчертават положителните визуални качества на лентата, както и моралните дилеми, които поставя за сметка на правдоподобността и усещането за реализъм.
КРАЯТ НА СВЕТА


 

Второто ново заглавие за седмицата е „Краят на света” – още една лятна апокалиптична комедия, която излиза у нас през есента. Също като „Това е краят”, новата лента на Едгар Райт събира купчина култови актьори приятели, а в случая – любимците му Саймън Пег (който е и съсценарист) и Ник Фрост, подпомогнати от Мартин Фрийман, Пади Консидин, Еди Марсан, Розамунд Пайк, Пиърс Броснан и гласа на Бил Най. С 5-кратно по-малък бюджет от „Играта на Ендър”, „Краят на света” обещава поне 5 пъти повече кеф, и то британски.

Група приятели, които не са се виждали дълго време, се събират в родното си градче за епично обикаляне по баровете – 12 бара и 12 халби бира за една нощ. По време на pub crawl-a им дружките откриват инвазия от извънземни.

 „Краят на света” е написан преди 18 години, когато сценарист-режисьорът Едгар Райт е бил само на 21. Оттогава той се е превърнал в един от най-култовите съвременни режисьори, след супер филмите си „Шон от мъртвите”, „Горещи палки” (и двата с Пег/Фрост) и „Скот Пилгрим срещу света”. По всичко личи, че новото му произведение достойно ще застане редом до предните три.

Признанието на „Краят на света” е всеобщо. В rottentomatoes филмът държи 89% одобрение, a най-важната критика към него гласи : „Идеалната противоотрова срещу високобюджетния начин за правене на филми.” Какво повече ни трябва...
Ако скоро не сте посещавали някой киносалон, все още можете да гледате касоразбивача „Тор: Светът на мрака” или някой от следните филми, препоръчани от нас:

Гравитация
Капитан Филипс
Мачете убива
Това е краят
Дон Джон