Тази луда, луда глезла: Вивиан Уестуд

God save the queen Vivienne! Нейно величество Вивиан Уестуд е туптящото и непокорно сърце на британската мода.

0 коментара Сподели:

Жива легенда и икона на нашето време. В нейния свят красивата дреха и пънкът се държат за ръка. Защото е важно да останем непримирими и активни и винаги, винаги да искаме всичко. 

Вивиан Уестуд – някога малко и непокорно момиченце, днес… днес… все същото момиченце, но на 78.

Екстравагантната лейди с ум, по-остър от карфица, се появява на този свят, за да научи консервативните хора на смелост, дух и сила!

Културата, която смело налага Вивиан, е култура на антивсичко. Кралицата на пънк модата не се страхува да обръсне главата си или да боядиса косата си в ярък оранжев цвят. Не изпитва опасение да не харесва моралистите или да бъде половинка на бившия си ученик. Защото в този живот възрастта е просто цифра. Емблематичната дизайнерка успява през целия си живот да съхрани детето в себе си. Понякога се изкривява и е сърдита, друг път е отворена, мила и любопитна. Случва се да бъде груба и непокорна, но винаги, винаги остава изобретателна. 
 

 

Модата на Вивиан е Изкуство. Тя е такава, която има силата да промени света. Защото философията на дрехите е изразяване на личността и смело размахване на среден пръст, който е леко съшит с цветни конци, закрепен е с безопасна игла, има всички нюанси на шотландското каре и е интелигентният начин да бъдеш истински непокорен. Модата на Вивиан е вечна младост.

Винаги съм живяла, все едно съм млада, но сега, когато остарях, разбрах, че младостта е не само ценна, но всъщност е нещо различно.

В автобиографията на дизайнерката става ясно, че има хора уроци. Тя от малка знае, че носи нещо в себе си. Създава своя собствена вселена от подръчни материали. Готова е да бъде приета от света, но дали той е готов да понесе на раменете си нейната екстравагантност?

Всъщност мразех да разсмивам хората, да не би някой да ме помисли за глупава или за малка. Затова не бях склонна да се усмихвам пред фотоапарата. Или поне се опитвах да не го правя. Решена бях да ме възприемат сериозно!

Сивото ни битие има отчаяна нужда от изблик на живи цветове, какъвто е случаят с Нея.  Нуждае се от хора, които са така наситени със собствената си личност, че не могат да направят нищо друго, освен да моделират целия свят по свой образ и подобие.

Започнах да правя рокендрол неща, когато бях ученичка. Импровизирани неща от рода на “направи си сам”. “Направи си сам” стана мой девиз. През лятото си правехме бързи горнища, като малки сутиени от шал, съшити в единия край, зад рамото. Такива работи. Това беше най-хубавото време да си тийнейджър. 

Автобиографията на Вивиан е многоцветен и пълен портрет на грандамата на британската мода!

Ето какво четохме миналия петък.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *