Тайните в мъглата на Даян Фоси

Минисериалът на National Geographic „Даян Фоси: Тайни в мъглата“ с премиера през декември

  • 10.12.2017
  • от редакторите
  • снимки: copyright: Robert I.M. Campbell/National Geographic

Премиерното излъчване на минисериала на National Geographic „Даян Фоси: Тайни в мъглата“, включващ личните разкази на Фоси, представени с гласа на Сигорни Уийвър, ще се състои през декември по National Geographic. Сериалът в три части проследява необикновеното увлечение на една жена, като показва невиждани и редки кадри и представя нови разкрития за бруталното убийство на Фоси.

„Не съдбата ме отведе в Африка. Нито любовта. Имах дълбокото желание да видя и да живея с диви животни в свят, който все още не е изцяло променен от хората“, споделя Даян Фоси.

Сериалът е изпълнен с личните наблюдения на Фоси, записани в дневниците ѝ и озвучени от Сигорни Уийвър, която има специална връзка с Фоси. Уийвър неслучайно е избрана да предаде личните мисли и чувства на Фоси. За ролята си на Даян Фоси във филма от 1988 г. „Горили в мъглата“ Сигорни Уийвър печели наградата „Златен глобус“, а изпълнителният продуцент Джеймс Марш е носител на „Оскар“ („Човек върху жица“, „Теорията на всичко“).


copyright: ©National Geographic                

Глобалният минисериал на National Geographic предлага интимен поглед към живота и завета на легендарната изследователка на примати 32 години след нейното жестоко убийство. Първата част на сериала се излъчи премиерно по National Geographic в България на 7 декември от 21:55  часа и беше показан в общо 171 държави и на 45 езика в цял свят.

През декември на 1966 г. Даян Фоси напуска Съединените щати, за да се отправи към Африка, където започва да изследва горилите. Докато е в централноафриканската държава Руанда, Фоси се влюбва в този животински вид и посвещава живота си на опазването му. Тя се превръща в международна икона и уважаван приматолог, като непрестанно се бори срещу посегателствата на бракониерите.

Тази борба вероятно е и причината тя да загуби живота си, въпреки че обстоятелствата около убийството ѝ остават неясни.

 „Даян Фоси: Тайни в мъглата“ разказва историята за живота на Фоси от самотното ѝ детство до дейността ѝ в Руанда, където открива изследователския център „Карисоке“ през септември 1967 и прекарва 18 години в изучаване и опазване на популацията на планинската горила там. Сериалът показва близкото ѝ приятелство с младата горила Диджит, чието безмилостно осакатяване и обезглавяване от бракониери дълбоко засяга Фоси, както и хората, с които тя работи. В това число фотографът на National Geographic Боб Кембъл, в когото се влюбва, но разбива сърцето ѝ, когато решава да се завърне в цивилизацията при съпругата си.

Фоси е брутално убита в отдалечената си планинска колиба през 1985 г. Сериалът разглежда разследването на убийството ѝ, както и последвалия процес срещу Макгуаяр, който е обявен за виновен от властите на Руанда в негово отсъствие. Но дали той е убиецът след последвалите разкрития по обстоятелствата около убийството?


copyrightRobert I.M. Campbell/National Geographic    

Премиерните епизоди включват:

МОМИЧЕТО С ГОРИЛИТЕ - четвъртък, 7 декември, от 21:55 часа

В изолирана планинска местност в Руанда викове на ужас прорязват сутрешната мъгла. На зазоряване на 27 декември 1985 г. Даян Фоси, едно от големите имена в опазването на дивата природа, е открита мъртва, брутално убита с мачете. Световноизвестната икона се е борила за спасяването на планинската горила от изчезване, но си е създала и опасни врагове, които вероятно са отнели живота ѝ.

ТЪМНАТА СТРАНА НА ПЛАНИНАТА - четвъртък, 14 декември, от 21:55 часа

УБИЙСТВО В ПЛАНИНАТА - четвъртък, 21 декември, от 21:55 часа

Сериалът подчертава и изумителните открития, които Фоси прави за живота на горилите и техните социални структури.

Разтърсващата й история определено си заслужава вниманието.

Виж какви културни събития има за посещаване, ако не ти се седи пред телевизора.