Ридик

Игра на котка и мишка насред враждебна обстановка

  • 12.09.2013
  • от Дамян Михов

Харизмата на Вин Дизел отдавна се превърна в солиден инструмент, когато става става дума за правене на филми и пари. Каменно изражение, простичка теза, безкомпромисен подход и добро сърце са качествата на образ, който буди симпатии у всички, които обичат екшън зрелища с винаги положителен финал. И ако в други заглавия с негово участие тези елементи водят до малко спорни успехи, то чрез персонажа на отритнатия от обществото престъпник - Ридик, Дизел практически изземва от мнозина свои колеги правото да бъдат определяни от зрителите като екшън герои. Причината е не толкова в богатството на самия образ, колкото в начина, по който го пресъздава обичащия  да говори малко и  да действа много мускулест актьор. Фабулата на третия от доста разделената в годините поредица (започнала през 2000 г. с „Пълен мрак”) е закрепена около заточението на известния убиец Ридик на планета с флора и фауна, опасна колкото самия него. Новите обстоятелства го принуждават да извлече максимума от опита си на сървайвър и на „говорещ с кучета” до момента, в който сам не предизвиква пристигането на наемници в нещо като опит за спасителен план.

Ридик

Оттам нататък клишето заработва с пълна сила и ни казва малко за миналото му и още съвсем малко за Вселената, в която е поместено. Сниман предимно в павилионни условия, сред декори и рисувани задни планове, Ридик е научнофантастичен екшън, който страда от предвидимия си сюжет, липса на оригиналност и слаба разбработка на персонажите, но пък печели много от бруталните действия на главния герой и от що-годе добре мотивираните екшън патаклами. При всички случаи малко е щипнато от иначе привлекателната идея за научнофантастична Вселена, пагубно много е разчитано на иначе повърхностния образ на Ридик и е концентрирано повече върху директната конфронтация на хора с различни разбирания, но с една обща цел. С няколко думи - филм за мъже, лишени в дадения следобед от вниманието на жените си, които обожават да гледат сюжети, където и Един е понякога достатъчен.

Държава: САЩ / Жанр: екшън, фантастика / Режисьор: Дейвид Туохи / В ролите: Вин Дизел, Джорди Молла, Карл Ърбън, Дейв Батиста, Бокем Уудбайн, Кейти Саккоф, Андреас Аперджис, Матю Нейбъл, Кери Хилсън

ОЦЕНКА: 6,8 / 10
Премиера в България: 06.09.2013