Защо убиват жените?

В проявата и на доброто, и на злото у човека не са от значение нито психическите, нито религиозните, нито социалните различия

  • 07.03.2017
  • от редакторите

Когато говорим за убийци, си представяме мъже. Или поне в нашите представи най-жестоките и зверски убийства са дело на безскрупулни едри субекти, които гледат в очите, докато убиват, и не проявяват дори и грам пощада.

Но истината е, че това не е съвсем истина. Много от най-жестоките зверства и убийства са дело не на мъже, а на жени, и то какви... Тяхната история е описана от Оливера Николова, първата дама на съвременната македонска литература, която със средствата на художествената проза изследва техния вътрешен, интимен свят, за да проникне дълбоко в причините и мотивите, които ги тласкат към такива престъпни действия. Защо и как тези жени посягат върху живота на други хора? Кой е жертвата – убитите или убийците, превърнали се в някои от случаите в отмъстители?

Това са шест истории за седем жени, превърнали се в убийци по различни причини – патологична страст, алчност, отмъщение или чувство за отговорност.

Става дума за реални личности, живели в различни епохи.

Книгата включва новели за отровителката Мари-Мадлен д’Обре, маркиза дьо Бренвилие, за израслата в бедняшките квартали на Виена Марта Марек, която се опитва да се превърне в Пепеляшка на ХХ век, за Бел Гънес, която убивала съпрузите и любовниците си, за учителката Жана Лоретот XIX век, за куртизанката Магзин Пипо, за атентаторките и деятелки от ВМРО Мара Бунева и Менча Кърничиу (съпруга на Ванче Михайлов и убийца на Тодор Паница).

Те умело манипулират хората около себе си и ги използват, спечелвайки доверието им с полуистини за живота си, или пък психологически травми от детството им ги превръщат в чудовища. Новелите ще ви накарат да се потопите дълбоко в психологията на тези жени, някои от които също по някакъв начин са жертви. Едни са серийни убийци и чудовища, други са разочаровани личности, които са имали трудно детство, трети пък са имали любов, но са преживели травми, които са променили пътя им в живота. Има и такива, които искат да се докажат в един мъжки свят.

В проявата и на доброто, и на злото у човека не са от значение нито психическите, нито религиозните, нито социалните различия.

Не може да се предвиди кога злото ще избухне в човека, предупреждава Оливера Николова с това си произведение, спечелило наградата „Стале Попов“ за най-добра прозаична книга. "Кадифеният покров" е в книжарниците от ИК "Персей".

Ако се чудиш дали убиецът не дебне и у теб, може да си направиш теста за психопати.