Музика ще има за всички от сърце

Алтернативната коледна плейлиста

0 коментара Сподели:

Ако от сладникавите коледни мелодии получавате обриви с формата на рогцата на еленчето Рудолф, може и да сте попаднали на правилното място. По това време на годината немалко хора преглъщат със сетни усилия звънливите песнички, наливани в ушите им като вкиснат глювайн. До болка познати рефрени и досада, съизмерима единствено със “Сам вкъщи”. И все пак тук-там се намират доста прилични попадения, застъпващи коледната тематика. Чуйте ги. Някои дори стават за гледане.

Като споменах еленчето, и се сетих за тематичното Christmas Reindeer на шведите The Knife. Творчеството на електронното дуо е силно повлияно както от Дейвид Линч и корейското кино, така и от Sonic Youth и Kate Bush.

За дългите зимни вечери горещо препоръчвам и тази мацка, родом от Гърция, с нейния ню джаз/инди проект Running Blue Orchestra. Meleniti освен вокал е и текстописец на бенда. Снимките от слайдшоуто оставям без коментар.

Добавям и Poly Styrene, която ни напусна през 2011 г. Британката е определяна от Билборд като архетип на феминисткия пънк по ред причини, включително и фактът, че не е изпитвала никакви притеснения да се появява на сцена с брекети.

И докато сме още на Острова, продължавам с едно шумно включване от пионерите Sex Pistols, които са се постарали в кавъра на Jingle Bells да не остане и помен от традиционното коледно настроение.

Прехвърляме се отвъд океана с добре познати имена и по-твърд саунд. Let Me Sleep в никакъв случай не бива да се възприема като призив да проспим празниците, макар и да забелязваме известна сиатълска меланхолия.

Нюйоркчаните The Ramones първоначално създават впечатление на противници на истериите покрай празника. Съдейки по видеото обаче, това е обречена кауза. А на техния Санта Клаус се налага да прекара известно време, наведен над тоалетна чиния.

Малко по-напред във времето стигаме до The Killers и въоръжения Дядо Коледа, който броди из пустинята Невада и копае с лопата гроб другиму, без да падне сам в него. Хепиендът е гарантиран. Съвсем по американски.

Няма как да минем и без калифорнийска банда. Хардкор легендите Korn ни поднасят коледна песничка с цветущ текст и постоянно повтарят “zima, zima”. Не е тази зима, за която си мислите. Друга е.

Неусетно стигаме и до Alice Cooper, който съобщава, че Санта Клаус щял да дойде и в нашия град. Преливащо от коледен дух е и заглавието на албума, от който е въпросното парче: We Wish You A Metal XMas…And A Headbanging New Year!

И за десерт – нещо кораво като миналогодишен щолен. Slipknot садистично ни пожелават Весела Коледа. Както и да ви звучи това…

Като стана въпрос за музика, чуй какво слушаме преди Коледа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *