Срещи на младото европейско кино

Младост е нашата главна вина

0 коментара Сподели:

Срещи на младото европейско кино е българо-френски проект, който запознава софийската и парижката публика с най-новото от най-младите.

Между 26 септември и 2 октомври за трети път европейски филми ще бъдат излъчвани във Френския културен център и в кино „Одеон“.

Програмата е богата не само на филми, но и на кино обучения, тъй като една от целите на фестивала е да запали децата по седмото изкуство и да им даде възможност да направят първите си стъпки в киното.

Пълната програма на събитието можете да намерите тук.

Пет вълнуващи младежки филма подбрахме тук:

Утре
2015, Франция

Песимистичната прогноза за човешкия род предвижда неговото изчезване в рамките на следващия век. Навлезли ли сме вече в шестото масово измиране на планетата и има ли шанс процесът да бъде предотвратен или поне забавен? С темата се захващат французите Мелани Лоран и Сирил Дион, които започват пътешествие през десет страни в опит да разкрият причините за бъдещата катастрофа. „Утре“ носи наградата „Сезар“ за най-добър документален филм.

Прожекции:
27.09, 19.00, кино „Одеон“
29.09., 19.30, Френски културен център

Жалейка
2016, България

Един от обещаващите нови български филми – „Жалейка“ разказва историята на 17-годишната Лора. След смъртта на баща си момичето се лута между страданието от загубата и желанието да продължи напред в живота си. Близките й обаче очакват траурът да продължи прекалено дълго.

Прожекции:
27.09, 15.30, кино „Одеон“

Презрението
1963, Франция

„Презрението“ е филм на режисьора от френската нова вълна Жан Люк Годар. Историята проследява отчуждението, настъпило между двама съпрузи след банален инцидент в живота им. Филмът не бива да се изпуска и заради впечатляващия актьорски състав – Бриджит Бардо, Мишел Пиколи, Фриц Ланд и самия Годар.

Прожекции:
1.10, 15.30, Френски институт
2.10, 16.00, кино „Одеон“ 

Спартак и Касандра
2014, Франция

Двете ромчета с митологични имена се оказват на житейски кръстопът в едноименния филм. Живели номадски с родителите си, един ден те срещат Камий – млада танцьорка на трапец. Тя ги подслонява в дома си и им показва един съвсем различен живот. Децата трябва да изберат между новите перспективи и любовта към семейството си.

Прожекции:
29.09, 17.00, Френски институт
30.09, 14.00, Френски институт (безплатна прожекция за ученици)

Джон Фром
2015, Португалия

Петнайсетгодишната Рита скучае през лятната ваканция. Желанието й за приключения я отвежда в свят, който смесва реалността и илюзиите.

Прожекции:
28.09, 14.30, кино „Одеон“  (безплатна прожекция за ученици)
29.09, 18.30, кино „Одеон“  

А още този уикенд те изпращаме на кино в парка.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *