Z-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Един от малкото наистина добри филми за кръвожадни зомбита и смъртоносни вируси

  • 20.06.2013
  • от Ели Цонова

Държава: САЩ, Малта/ Жанр: екшън, драма, хорър / Режисьор: Марк Форстър /Година:2013
В ролите: Брад Пит, Мирейл Инос, Даниела Кертес, Джеймс Дейл, Матю Фокс, Люди Бьокен, Фейна Мокойна, Дейвид Морз, Мориц Блайбтрой
Продуцент: Брад Пит

Когато излиза нов филм, разказващ за агресивен вирус, който унищожава света, винаги я има тръпката, че ще е по-лош от предишните десет хиляди филма на същата тематика. Същото е и положението с филмите за зомбита. А когато се оказа, че  "Z-та Световна война" ще е за вирус, който превръща хората в зомбита, очаквахме най-лошото. Този път обаче ни хванаха неподготвени. Филмът проследява историята на бивш служител на ООН (Пит), който е принуден да се върне на работа, за да е семейството му на сигурно място, докато бъде установен произходът на вируса. Превъплъщението на Брад Пит в загрижен баща и съпричастен гражданин е доста трогателно и автентично, повярвахме му на всяка дума.

World War Z,  Z-та Световна война, Брад Пит

Какво различава филмът на Марк Форстър (Спектър на утехата, Проповедникът с картечницата) от клишираните ленти? Като за начало е инвестиран бюджет от 170 милиона долара. Ако при такава сума направиш тъп филм, то тогава си си заслужил провала. Личи си, че въпреки нереалния сюжет, парите са отишли на най-правилното място – в успешното създаване на чувството за абсолютна реалност. Приятно разнообразие е да гледаш 3D филм, чийто ефекти не са натрапчиви, а се появяват само когато трябва и се сливат с лентата. Също така положително оценяваме и стънтовете в "Z-та Световна война", които не изглеждат безумни и невъзможни, а се случват естествено и отговарят на сюжета.

Дотук добре. Що се отнася до самата история можем да те успокоим, че постоянно се случват интересни неща, които са логически свързани. Предполагаме, че това до голяма степен се дължи и на факта, че  "Z-та Световна война" е създаден по едноименния роман от Макс Брукс. Въпреки апокалиптичния характер на филма, фокусът пада не върху вируса като такъв, а те кара да се замислиш над това какво би правил в подобна ситуация. Без да ти издаваме какъв е краят ти обещаваме, че няма опасност да хванеш диабет.

Между другото, заслужава си да чуеш целия саундтрак към "Z-та Световна война и най-вече "Isolated System" -  пилотното парче, което е от британската банда Мuse.

Филмът тръгва премиерно по кината от 28-и юни, разпространяван от Форум Филм България.

РЕЙТИНГ: 9/10