Бързи и яростни 6

Не е достатъчно да се гърми, хвърчи по магистрали и демонстрира агресия, за да сработи един екшън филм.

  • 16.06.2013
  • от Дамян Михов

Държава: САЩ / Жанр: Екшън, Криминален, Приключенски / Режисьор: Джъстин Лин / В ролите: Джейсън Стейтъм, Джо Таслим, Лудакрис, Люк Евънс, Пол Уолкър, Сунг Канг, Гал Гадот, Елза Патаки, Алекс Мартин, Джина Карано, Вин Дизел, Джордана Брустър

"Не е достатъчно да се гърми, хвърчи по магистрали и демонстрира агресия, за да сработи един екшън филм. Нужна е и истинност във взаимоотношенията”

Сериалът “Бързи и Яростни” достигна средата на първи сезон с толкова висок рейтинг, че спокойно може да изкара до края. И колкото и по същество това да е шега, поредния номер в заглавието на филма потвърждава тезата, че Холивуд няма никакво намерение да намали оборотите в това да изстисква докрай всичко спечелило два пъти повече от колкото е струвало. Проблемът е там, че докато камера, актьори, декор и реквизит се мятат насам натам в кадър и са част от борбата за това доброто да възтържествува, зрители винаги ще има. Нека не се разбира погрешно, екшън киното има своето задължително, дори достойно място в ежеседмичните кино премиери или домашни прожекции, но иска сериозно преосмисляне. Бързи и яростни 6 е поредното потвърждение, че нещо трябва да се промени.


Сюжетът на филма, който не е нищо повече от набързо скалъпено пано от клишета, постепенно бутащо персонажите към капана на отмъщението, емилиминира до такава степен интелекта на зрителя, че го превръща в нелеп наблюдател на сцени, в които трябва да му е достатъчно двама да се гледат на кръв, докато трети ги гърми през прозореца на илюзорно движещ се с голяма скорост претапициран болид от карт сериите под съпровода на първите десет в американската поп класация. Нищо чудно, че някой го определят като поредното предателство по отношение първия от поредицата филми, заради който сегашните се продават така успешно. Причината е, че отново е пренебрегната основна драматургична максима - зрителят да е съпричастен. Защото нека си признаем, киното работи само тогава, когато наблюдаващия опознае достатъчно добре онзи, за когото се разказва, независмо дали става дума за някой със сериозен вътрешен конфликт или както в настоящото заглавие такъв със сериозна външна заплаха. Само че от предизвикващата морска болест кинематография, умопомрачителното присъствие на новото “чудо” в актьорската професия Дуейн „Скалата” Джонсън и доведения до нови нива на глупостта хумор, не е останало много време за разработка на друго. Жалко, защото при наличието на бунтар с добро сърце в лицето на Вид Дизел, важно от гледна точка досегашните филми бебе и стара любов с амнезия, можеше да се получи до доста по-съдържателен разказ за това, какво са приятелство, чест, дълг и защо група хора са в състояние да се изложат на опасност в опит да спрат поредния убеден в тезата си злодей. В крайна сметка резултатът е средностистически екшън филм, за хора на поне една бира, които смятат по-късно същата вечер да минат на концентрат.

 

Рейтинг 5/10