ТЕНДЕНЦИИ В ЗАРОДИШ

Много хора си задават въпроса „Какъв ще бъде светът в бъдеще?”. Няколко бързащи тренда от нас

  • 11.03.2014
  • от Александър Любенов

В наши дни технологиите се развиват и усъвършенстват с все по-бързи темпове, което ги прави един от факторите с най-голямо влияние в света. Животът в модерните общества зависят все повече от тях. В следващите редове ще се спрем на някои интересни тенденции, които се формират, въз основа на технологичния прогрес. Ще направим опит да надникнем в бъдещето, за да добием някаква представа за това как изглежда бъдещето на човечеството. Разбира се, нищо не може да се твърди със сигурност, защото промените не могат да бъдат предвидени с абсолютна точност.

РАБОТА ОТ ДОМА
С появата на разнообразните начини за комуникация чрез интернет, работата от вкъщи се превръна в предпочитана опция за много хора. Според проучване на Ройтерс приблизително един на всеки пет души по света, особено в Близкия изток, Латинска Америка и Азия, работи от дома си редовно, като близо 10 % работят от вкъщи всеки ден. Много компании се ориентират към насърчаване на тази тенденция, защото това спестява разходи и време както на тях, така и на самите работещи. Друг от плюсовете е, че човек се чувства по-комфортно в условията на домашния уют в сравнение с обстановката в голям офис с много служители. За семейните хора работата у дома дава възможност да се прекарва повече време с децата и близките, което иначе бива изгубено в пътуване до офиса сутрин, и обратно вечер. За хората, които живеят сами или далеч от семейството си съществува риск от социално изолиране. Колкото и да е хубаво вкъщи обаче, не трябва да забравяш да излизаш от време на време и да се срещаш с хора, особено, догато си по-млад/а. Може би именно по тази причина някои хора избират да вършат работата си на неутрелна територия, като кафенета и паркове, където има Wi-Fi.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ – МАЛКИ ЖИЛИЩА
По данни на ООН населението в градовете през 2011 г. е наброявало 3,6 млрд. души, като се очаква то да нарасне до 6,3 млрд. през 2050 г. и да бъде 2/3 от световното население, което трябва да достигне 9 млрд. души след 2040 г. Това постепенно ще доведе до намаляване на свободните пространства за строеж на жилищни сгради, което кара предприемачите да търсят иновативни решения. Още отсега можем да видим множество идеи и предложения в сферата на микро апартаментите в световен мащаб. Тази тенденция набира скорост на места като Лондон, Токио и Сингапур.

Площта на тези жилища варира между 11, 5 и 50 квадратни метра – лоша новина за страдащите от клаустрофобия.

Всичко това води със себе си и революция в мебелната индустрия. Малките пространства трябва да бъдат използвани максимално. Имаме подвижни стени, които позволяват гъвкавост на помещенията и маси, които изкачат от пода. Някои производители предлагат умалени варианти на своите мебели.

ДИГИТАЛЕН ПОРТФЕЙЛ
Ако пазаруваш в САЩ и платиш покупките си в брой, има голяма вероятност да те изгледат с недоумение или дори укор. Електронните плащания бързо и сигурно набират популярност по цял свят. Можеш да пазаруваш от компютъра, от смартфона, а скоро и от хладилника. Има компании, които предлагат предплатени кредитни карти. Устройства като “Coin” дават възможност да съхраняваш всички видове карти, които имаш, на едно място и да избереш тази, която ти трябва. Има магазини, в които клиентите могат да чекират покупките си сами и да платят чрез специално устройство. Вариантите за електронно разплащане са много и по всичко изглежда, че съществуването на физическите пари е обречено.

КАЗВАМЕ ЧАО НА ХАРТИЕНИТЕ ИЗДАНИЯ
Днес почти всеки вестник и всяко списание има мобилна версия и онлайн вариант. Всяка сутрин в автобуса се возят хора, забили нос в умния си телефон, четящи вестник или списание. Има и достатъчно голям брой книги в електронен вариант. От 2000 г. насам американските вестници са загубили 40 млрд. долара приход от реклама. Все повече потребители прекарват голяма част от времето си в мрежата и рекламодателите насочват бюджетите си именно там. Това ще бъде една от причините хартиените издания да изчезнат.

ТЕХНОЛОГИИТЕ В НАС, ВЪРХУ НАС И ОКОЛО НАС
Таблетите и смартфоните ще бъдат леки, огъващи се, прозрачни и ще се носят като гривна. Телевизорът ще проектира хологрфски изображения и ще бъде с размерите на смартфон. Ще можеш да правиш снимки с помощта на изкуствени лещи. Човекът и машината ще станат едно цяло. Ще има усъвършенствани бионични крайници. Изкуствени органи като тези във филма Repo Men ще са нещо нормално. Ще можеш да избираш цвета на очите си всяка сутрин, както избираш цвета на ризата си. Технологиите ще бъдат навсякъде около теб и на всяка крачка. Направо влизаш в Матрицата, ако вече не си там. Гледай да излизаш понякога.

СРЕДНАТА КЛАСА СЕ РАЗМИВА
В последните години богатите стават още по-богати, а бедните стават още по-бедни, с което дупката между двете групи става все по-голяма. Същевременно и към богатите и към бедните се присъединяват хора от средната класа. Ако тази тенденция продължи достатъчно дълго, един ден просто няма да съществува понятие като средна класа. Ситуацията спокойно може да стане подобна на тази, която видяхме в Elysium. И за да не бъдем толкова черногледи, ще кажем, че и обратният вариант е също толкова възможен, а именно средната класа да привлече към себе си хора от най-бедните и от най-богатите.

ВСЕКИ СЛЕДИ ВСЕКИ
Днес имаме Facebook, Twitter, Instagram и Foursquare. Те позволяват на нашите приятели и близки, както и на много от техните познати, да разберат какво правим, какво мислим, къде сме и с кого сме. Вече до голяма степен сме свикнали с това, но ако се замислим, ще осъзнаем, че ние самите участваме в един персонален вариант на риалитито „Биг Брадър”. Нашите данни се предоставят за правене на проучване на обществените нагласи, маркетинг проучвания и какво ли още не. В Лондон има видеокамери едва ли не на всяка крачка. Личното ни пространство на практика няма да го има, ако нещата продължават да се развиват в тази посока. Няма да имаме и личен живот. Навярно не е далеч моментът, в който ще се почувстваме като героите от „1984” на Джордж Оруел.    

А кои са пороците, с които се борим открай време, чети тук.