Бушан Триведи, който ни води на приключение с индийски привкус

Опознай света от своята кухня

0 коментара Сподели:

Представяме ти кампанията Опитай света от своята кухня на Coca-Cola Bulgaria, с които се колаборираме за една вкусна поредица, защото, макар и затворени в къщите си, въображението не познава граници по време на пандемия, а пътуванията са мираж повече от всякога. Селектирахме петима чужденци от четири различни държави на три различни континента, които чрез любовта си към храната и уханията от близо и далеч ще ни заведат на пътешествие до всички мечтани кътчета на планетата чрез характерните за тях вкусове и аромати. Нищо не ни спира да опознаем света от кухнята си, нали?

Роден в Индия и прекарал целия си съзнателен живот там, Бушан се мести преди около година в България. Налага му се за пръв път да заживее сам, далеч от майка си, която е отговаряла за вкусната храна вкъщи, и започва да се учи на традиционна индийска кухня сам. Така той открива своята лична страст, която превръща в хоби и мисия. По време на карантината Бушан започва безплатни кулинарни курсове по индийска кухня с цел да избави хората от натоварващите ежедневни мисли. Той е олицетворение за човек „душа“. Всичко, което прави и с което се занимава, е подправено с любов и искрени чувства.

Неслучайно и храната му е толкова вкусна и запомняща се.

Живееш в България вече повече от година, та със сигурност от време на време ти липсва родината. Кое е ястието, което ти помага да пребориш носталгията?

За всеки човек, който обича храна, Индия е просто рай. Всеки регион, всяка провинция си има собствена култура на хранене. Неслучайно е почти невъзможно да имаш само едно индийско ястие, което да ти е любимо, по-скоро може да имаш фаворит от всяка една част от страната. Едно обаче е сигурно – това, което преживяваш, докато се храниш в Индия, е нещото, което истински ми липсва. Дори да разполагам с голяма част от традиционните подправки и съставките, които са основният елемент на нашата кухня, пак не е същото. Онова чувство, онова преживяване, колкото и да се опитвам, не мога да го пресъздам никога напълно.

Въпреки завидните ти кулинарни умения трябва поне веднъж да си имал неуспешен опит в кухнята. Е, кажи ни сега кой е най-големият ти кулинарен провал?

Ако трябва да бъда честен, съм имал наистина много провали в кухнята. Ето дори и днес беше такъв. Много обичам да експериментирам с храната си, въобще не мога да си представя какво ще е да ям едно и също всеки ден. Дори и най-простото ястие като леща „дал“ и ориз приготвям всеки път по различен начин и добавям нещо ново от себе си. Предполагам всички може да се съгласим, че когато сме твърде амбициозни, рискът да се провалим е много голям. Някой път обаче пък наистина уцелваш десетката. Но като става въпрос за готвене, най-трудно ще ми остане балансирането на вкусовете – колко точно люто да бъде едно нещо, какви подправки да сложа и т.н.

Представи си следната ситуация: поканил си гости на вечеря и си решил да ги изненадаш с множество вкусни ястия. Сподели от какво ще се състои менюто ти?

В менюто, което ще им предложа, със сигурност ще има 60% ястия, които са вече изпипани, и 40% радикални експерименти, които тепърва искам да изпробвам. 

Това разпределение е златната среда, защото имаш възможност да опиташ нещо ново, но в същото време си сигурен, че няма да оставиш гостите си гладни. Като се замисля, много обичам да приготвям нещо, наречено дал макни. В буквален превод това означава леща и масло, което доста точно описва ястието. То съдържа голямо количество масло и един специален вид леща, която се вари около 12 часа. Отнема доста време, но повярвай ми, всяка една минута чакане си заслужава за това кремообразно и богато на вкусове изкушение. Именно това е и блюдото, с което гостите ми ме асоциират и винаги присъства на моята маса, което приготвих и днес за вас. А понеже не може без десерт, винаги накрая поднасям ласи – традиционна индийска напитка. Най-често я правя с манго, но обичам разнообразието и понякога заменям мангото с ягоди или други сезонни плодове.

Сега нека си поговорим за нещо по-лично. Какво запали у теб страстта ти за готвене? Започна да се занимаваш с това, защото трябваше или искаше?

Винаги съм харесвал процеса на готвене, но не е като да съм имал възможност да прекарвам време в кухнята. Преди да се преместя в България, живеех при семейството си в Индия и човекът, който отговаряше за храната в къщата, беше майка ми. Тя се грижеше никой да не остане гладен и ни нагощаваше всеки ден с вкусни манджи. В един момент толкова много бях свикнал с това удобство, че дори не исках да отида сам да си налея чаша вода. Сам мога да си призная, че се бях превърнал в много разглезено момче. Когато обаче се пренесох в България, нещата се обърнаха. Осъзнах, че имам много силна връзка със семейството си и много ми липсва индийската храна, с която съм израснал. За да се преборя с носталгията и липсата на домашна храна, започнах сам да си готвя. В началото правех основно индийско, но като придобих повече увереност, започнах и с експериментите от други международни кухни. Накратко моят кулинарен път изглежда така

– обичах готвенето, трябваше да започна да го правя и сега вече е любимата ми част от деня.

Кои са трите съставки, без които не можеш?

Чесън, лук и зелени люти чушки (най-лютите), защото дори и само с тези три „прости“ съставки може да направиш много вкусни ястия.

Макар досега да си говорихме основно за твоята кулинарна страст, малцина са запознати, че ти всъщност си машинен инженер по професия. Неоспоримо е, че сигурно имаш много натоварващо ежедневие. Би ли се съгласил, че именно готвенето е твоят начин да си починеш от него?

Да, определено. Кухнята за мен е пространство, в което мога да избягам и да се скрия от напрегнато си ежедневие. Освен че обожавам процеса на готвене, често и крайният резултат е още по-удовлетворяващ. Според мен всеки човек си има занимание, което му помага да забрави за външния свят и проблемите. За някои това може да е рисуване или пеене, за други бягане или разходки по планините. Общото между тези неща обаче е, че са напълно различни от това, с което човек се занимава в професионален аспект. Именно това е и най-хубавата част. Ако обаче превърнеш това странично хоби в кариера, има голям риск то да спре да ти доставя толкова голямо удоволствие.

Бушан ни приготви Дал Тадка с джийра ориз. Ето го и видеото:

Какво ти трябва?

За ориза: 

Басмати ориз
Олио/ги
1 ч.л. Кимион
1 Канелена пръчка
Нарязан магданоз/кориандър
Сол 

За лещата:

Червена леща
Олио/ги
Кимион на зърна
1 глава лук
Джинджифил
4 скилидки чесън
Люта чушка
1 ч.л. Кориандър на прах
1 ч.л. Куркума
1 ч.л. Лют червен пипер
Сол

Ако се вдъхнови да обиколиш света от своята кухня, виж как можеш да спечелиш и награди от Coca-Cola тук.

Тук ти разказваме за една вълнуваща нова рубрика

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *