Ако расистко убийство се беше случило тук, щеше ли на някого да му пука?

Черните животи имат значение за българите, ако не са от родно малцинство

0 коментара Сподели:

Смъртта на Джордж Флойд потресе света и получи силен отзив у нас. Много хора в България подкрепят събитията в Америка с черни квадрати за профилна снимка, символизиращи Black Lives Matter. Застават зад американците в отговора им на насилието с масови акции по улиците на всички големи градове. Всички се определят „За“ правата на чернокожите да протестират срещу полицейския произвол.

Тук обаче се забелязва едно интересно противоречие – българите масово твърдят, че защитават равенството между всички раси и етноси, но все така имат негативно отношение към нашите собствени малцинства, най-силно изразено към лицата от ромски произход.

Малко става като в стария виц – „мразя расизма и думата с „Н“.

Не е така? Да видим. Нека проверим дали ромите са напълно приети за равноправни в нашето ежедневие с един кратък тест от няколко въпроса. Ще помоля за откровени отговори:

Колко близки приятели от ромски произход имаш? С колко лица от ромски произход социализираш? Познаваш ли лично даже един-единствен ром?

Следващ въпрос. Правил ли си секс с представител/ка на малцинствата? Колко широко известен е този факт? Как гледат на него твоите приятели?

И сега истински важният въпрос: ако трябва да наемаш служител на работа, ще подходиш ли безпристрастно и абсолютно с нула предразсъдъци към представител на ромското малцинство? Нещо повече, ако някой от ромски произход е по-образован, опитен и квалифициран за въпросната работа, ще вземеш ли него в офиса си? Ако току-що си помисли: „Да бе, да. По-образован, това пък как ще стане!“, честито – ти си расист. Не голям, не краен, но носиш в себе си духа на едно минало, което целият свят, с колективни усилия, се опитва да остави в историята.

Земята е едно цяло и хората не могат да се делят на раси.

Няма как през 2020 в демократична Европа цветът на кожата да е повод за оценка, принадлежност и предразсъдъци. Всички сме индивидуални личности. Всички сме човешки същества. Всички трябва да подхождаме с любов и уважение едни към други. Всички сме равни. Пред неписаните правила на обществото и законите.

В тази връзка, нека си представим, че в България се беше появило видео как полицията по брутален начин задържа лице от ромски произход. Нека добавим и детайлите – човекът е рецидивист, лежал 5 години в затвора за престъпления, вариращи от кражба до наркотици, през въоръжен грабеж, който току-що, по думите на служители на реда, е опитал да пробута фалшиви 20 лева. Какви щяха да са коментарите под това видео? Колко от тях щяха да са насочени срещу ужаса на случващото се? Колко щяха да бъдат пълни с отвратителни расистки призиви и подмятания?

Видеото със смъртта на Джордж Флойд е едно от най-потресаващите неща, които можеш да гледаш в интернет. В никакъв случай не препоръчвам да си го причинявате, особено не в 9-минутния му вариант. Ако го направите обаче, ще разберете защо то задейства тази серия от събития, които върнаха граждански протести в духа на 60-те по улиците на всички американски щати.

Затова и въпросът, който съвсем резонно си задавам, е:

ако видео показваше убийство на бивш затворник от ромски произход, колко от нас щяха да излязат по улиците?

Колко щяха да сложат черен квадрат във фейсбук? Колко щяха смело да парадират с призиви, че животите на всички раси имат значение? Не искам да казвам силна дума, но нямаше да са особено много. Бих заложил даже на нито един.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *