5 БГ песни, които възхваляват коронавируса

Кои са хитовете, вдъхновени от пандемията

0 коментара Сподели:

снимка: YouTube, Corona Kush Kush by Ivo Dimchev

Как състоянието на карантина докосна поетичните души на артистите? С много творчество, посветено на коронавируса, естествено. Причинителят на COVID-19беше възпят по цял свят, включително Джеки Чан се включи в китайския химн срещу короната "Повярвай, че любовта ще триумфира". Лечебният ефект на това парче все още не е доказан, но български знайни и незнайни изпълнители също побързаха да яхнат коронавирус вълната – някои по-успешно от останалите. В тази селекция сме подбрали няколко опита по темата, които по никакъв начин не поставям под общ знаменател – просто ни забавляват, всяко по различен начин.

Ето нашите любими коронавирус хитове:

GP – CORONITA VIRUS

Вече 20 година Гошо от Почивка, също наричан GP (срещу Хан Крум, сещаш се, нали) не спира да докарва широки усмивки на лицата ни. Варненският рапър с постоянен адрес Малага преди години откри неподозираната ниша персонализиран рап и буквално заля пазара с лични офис тупалки за имени и рождени дни. Също така имаше песен, възхваляваща Ицо Стоичков, и една, хранеща Ицо Хазарта. В тази връзка не можем да кажем, че тракът му по темата „Корона“ ни изненада. Нито сме разочаровани от римата „вирус-папирус“. Бийтът мачка черепи, а текстът е класически GP: „На вратата се чука/ коронавирус пак е тука/ на мене не ми пука/ маската на боклука“. Истински гангстер!

Иван Стоянов – „Песен за коронавирус“

Иван Стоянов е още един гастарбайтер, този път от Кьолн, който се изявява като поет с китара в интернет. Той също даде своя принос с песен за коронавируса, кръстена не без фантазия „Песен за коронавирус“. В нея творецът, който традиционно изразява себе си под името Angelica Summer с кавъри на Nasekomix, е превърнал иначе тежката тема в иронична балада, записана на дивана. Вътре се пее „Корона, против закона“, а също и „Най-важното сега разбрах/ няма смисъл да те е страх/ просто мий ръцете си/ не пипай лицето си“ с припев „Коронавирусът е по-умен от теб и мен/ вече е чел Джорджо Агамбен“. Не е ясно дали философът, автор на „Homo sacer: Суверенната власт и оголеният живот“, е съгласен с това изказване.

КОРОНА ВИРУС КЮЧЕК

Традиционна форма на българска народна медицина е да се запише кючек за болестта, от която искаме да се избавим. Вече имаме примери от предишни епидемии с кючеците „Птичи грип“ и „Свински грип“, сега в тази чудна компания попадна и чисто новият „Корона кючек“. Да не вдигнем прекалено много очакванията ви за този хит. Честно казано, тракът носи едно усещане за претупаност: на фона на дженерик анадола бийт и извисена зурна се повтаря „Ко-ко… корона вирус“. Най-безценни са коментарите под клипа, които варират от „Мечтите ми се сбъднаха!“ до „Благодарим за видеото, ценим вашия принос за циганизацията и култа към простащината“. Значи всеки, който е пуснал сърч вГ угъл „корона кючек“, е допринесъл за този хит. Търсене и предлагане – така работи светът.

DJ ТИШО – „КАРАНТИНА“

Ако се вярва на биото му, диджей Тишо (на английски стилизирано дяволито като DJ TISSUE) е работил във всички големи градове на България, Гърция и Франция. Също така е подгрявал за C-Block и DJ Bobo, което в някои среди явно минава за плюс, а не минус. Изявява се в стилове, описани като „ретро, хитове, рок, комерсиален хаус“. Парчето „Карантина“ е извън всякакви стилови рамки, затова няма да се ангажираме с класификацията му. Само ще споделим, че включва самоделен клип, в който човек с пълно бойно снаряжение си говори с коронавируса и му казва, че е непобедим. Човекът, не коронавирусът. Нататък става още по-забавно – без да спойлваме, има тичащо бебе, 3Dанимация. Изключително зареждащи с настроение парче и видео!

Иво Димчев – CORONA KUSH KUSH

Иво Димчев има таланта да превръща в арт всичко, до което се докосне. Дори това да е нещо, което по-принцип не е за пипане даже с 10-метрова пръчка, като коронавируса. CORONA KUSH KUSH е в графа „откровената гавра“ и блести със смазваща визуална част, докато артистът провокатор криви глас в традицията на „Гранд Прадакшън“ върху хипстърски хаус. Текстът пък е разреваващ от смях с включвания като „И на к**а ми да се качиш, върти, кихай, не ме плашиш“, „Се некога ке умреме, но не искам да ти дреме/ Са ке се напиеме, с водка ке се миеме, Сипи тая текила, на вируса у г**а“. О, да! Пускайте парчето на собствен риск – заразява повече от самата корона.

Кои са теленовелите, които ни травмираха като деца? Виж тук

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

 
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *