Марихуаната на един президент

Президентът на Уругвай търси международна помощ, за да легализира марихуаната, а правителството вече е внесло законопроект в парламента, който предвижда държавата да стане основен дилър на марихуана

  • 03.12.2013
  • от Вяра Чолакова

Уругвайският президент Хосе Мухика е известен с категоризирането му като “най-бедният президент”, поради факта, че дарява за благотворителност 90% от президентската си заплата от 12 000$ на месец. В интервю за бразилски ежедневник, Мухика се обръща към чуждестранни правителства за помощ в борбата си за легализацията на марихуаната.Решението на президента, който се прочу с факта, че най-скъпата му вещ e VW Бийтъл за 1940$, който сам шофира, породи критични оценки.

Бразилия и САЩ оказват огромен натиск легализирането на марихуаната да не бъде реализирано.
От своя страна Хосе Мухика е абсолютно убеден, че настоящата ситуация на пазара на марихуана носи повече вреди и заплашва политическата стабилност на държавата.
За да се избегне наркотичният туризъм, президентът предвижда употребата на марихуана само от местни жители, а покупката да се извършва само в аптеки, докато отглеждането бъде свободно по домовете до 6 растения.