Пет показателя, че връзката ви няма бъдеще

По какво можеш да разбереш, че отношенията ви са задънена улица

  • 03.12.2013
  • от Ели Цонова

Има връзки, които очевидно не вървят, но по една или друга причина, вместо да ги прекратим навреме, ние отлагаме финала за неопределен период, през който или се надяваме на чудеса, или просто отказваме да приемем истината. Трудно е да си признаем, че нещо, в което сме вложили толкова много чувства, време и усилия, се е изчерпало като едно растение, което въпреки положените грижи, е започнало да увяхва. Мислиш си, че поливайки го прекалено често в това състояние, би го спасило, но всъщност има обратен ефект, защото е твърде късно за решителния съживяващ електрошок. Хубаво е отрано да се обръща внимание на показатели, издаващи, че нещата са тръгнали в кофти посока, за да имаш възможност да сложиш спасителния пояс преди да си изкарал минути на непосилна борба в опит да не потънеш. По какво се познава, че една връзка не върви? Показателите са също толкова индивидуални, колкото и самият характер на всяка връзка. Все пак се опитахме да подберем няколко от тях, които често чуваме в разговорите с приятели.

СЕКС

връзка, любов

Няма какво да се лъжем – ако не правите секс, не сте правили изобщо или правите, но не ви се получава, то тогава няма какво да си внушаваш, че ще компенсирате тази липса с готина кино вечер или предигра без продължение. Добрият секс е една от най-важните съставки за една успешна връзка и ти трябва да си в състояние да говориш свободно за това какво ти харесва и какво очакваш от партньора си. Няма как човекът срещу теб да ти чете мислите, а е тъпо да му се цупиш, ако продължително прави нещо не както трябва. Както използваш устата си за други неща, отвори я и кажи какво искаш. Дори гаджето ти да не си пада на 100 процента по това, по което и ти, все ще намерите някакъв компромисен вариант, който да свърши работа и на двамата.

И да, размерът има значение.

Ако не си доволна от природните дадености на партньора си, не очаквай, че нещо ще се промени като по чудо. Може всичко друго да ви се получава перфектно, но със сигурност в един момент ще започнеш да се дразниш именно на дребните неща.

 

ГАДЖЕТА, ПРИЯТЕЛИ ЗА СЕКС, ПРИЯТЕЛИ….

връзка, любов

Определено не е добър показател ако човекът, с когото уж от месеци сте гаджета, ти каже, че не сте, защото той е патологичен страхливец, убеден в това, че официализирането на една връзка автоматично убива магията. Каквото и да сте, гледай и двамата да го знаете. Не е готино единият от вас да си мисли, че сте гаджета, а ти да знаеш, че той ти е просто сигурен секс между гаджетата. Ясно ми е, че живеем във време, което оставя много място за интерпретация на понятието връзка, но нека си запазим поне малко традиция и уточняваме отношенията по взаимно съгласие. Щом сме достатъчно узрели, за да водим неконвенционални връзки, значи сме и достатъчно зрели за искрени разговори. В крайна сметка никога не би сключил договор за нов телефон, без да си наясно с рамковите условия.

 

ЗАЕДНО ПО ОТДЕЛНО

връзка, любов

Както прекалено многото общи занимания, така и прекалено многото време, изкарано сам, са показатели, че нещо не е ок. Трябва да има баланс между личното ти и общото ви време. Какво значи това в прав текст? Спираш да се тръшкаш, ако гаджето ти иска да излиза една вечер с приятели без да те взима с него, и не се обиждаш, ако не му се гледа някой чикфлик филм с теб. Идеята на една връзка е да ви е хубаво заедно, а не да се изгубите напълно като индивиди в общия ви живот. Жизнено важно е да имаш свобода да се занимаваш със себе си, а времето, което изкарвате заедно, да е отделено за неща, които са интересни и на двамата. Така избягваш прилагане на некадърни актьорски способности, в опит да докажеш колко много обичаш да гледаш футбол, а той няма да си криви душата, че 7-часовия шопинг тур е всъщност едно от любимите му занимания.

 

ДВА СЦЕНАРИЯ

връзка, любов

Компромисите не са лошо нещо, ако са в умерено количество, и за дребни неща. Няма значение, че ти искаш да караш ски в Банско, а гаджето ти в Пампорово, стига и двамата да сте скиори. Проблематично е, когато ти искаш деца, а той не. Или пък когато не можете да се разберете в коя страна да живеете, защото той вижда бъдещето си в чужбина, а ти в България. Имате ли различни възгледи върху толкова важни аспекти от живота, то тогава се движите по изключително тънък лед. Не е казано, че ще се пропука, но е силно вероятно. Трябва да си честен от самото начало, а не да очакваш, че рано или късно другият ще отстъпи. Едно е да не можете да решите къде да излезете довечера, а съвсем друго ти да си представяш сватба, а той да е заклет ерген. А насилиш ли някого да направи нещо срещу волята му, след време ще се обърне срещу теб. Затова е хубаво да уточните какво очаквате от връзката ви още от самото начало, преди нещата да опрат до патова ситуация.

 

ИЗНЕВЯРА

връзка, любов

Може и да е ясно за повечето, но по принцип да си легнеш с друг, докато си във връзка, не е най-разумното нещо. Още повече, че определено сигнализира за много по-големи проблеми, от които очевидно се опитваш да избягаш, отдавайки се на guilty pleasure. Ако по природа си такъв, че окото ти шава, има си начини да се разберете цивилизовано, уточнявайки дали ще имате отворена връзка или не. Хванат ли те в изневяра, никога повече няма да го има онова безрезервно доверие между вас, което се предполага, че съществува между двама не яростно ревниви души. Страшно е обидно за половинката ти, а и прецакваш следващите й партньори, защото изневярата обикновено бележи хората и ги оставя мнителни до дупка. Или си мислиш, че има друга причина, когато някой ти каже, че го е страх от обвързване?

Със сигурност не казвам, че няма изход от подобни ситуации, важното е да ги разпознаеш навреме, а не когато вече е прекалено късно. Замисли се над това дали има нещо, което те дразни във връзката ви, и вместо да се самонавиваш тихомълком, че няма смисъл, поговори с парньора ти и потърсете решение на проблема. Няма универсална формула, която да ви оправи отношенията, но всяко добро начало започва с искрен разговор.

Виж и десетте най-добри професии за гаджета. Чети и внимавай!