5 неща, които научих от шаолинските монаси за конфликтите

И се опитвам да ги практикувам

  • 27.09.2018
  • от Елена Николова

Когато говорим за равенство, винаги си припомням една много мъдра мисъл на Оруел:  „Всички сме равни, но някои са по-равни от другите“. По същия начин човек се учи от всеки и от всичко, но има хора, от които се учи по-добре.

Запознайте се с ShiHengYi и ShiHengZong– учител и ученик, шаолински монаси. Обикновени и необикновени едновременно – спокойни лица, които учат чрез истории.

1. Дните ни са твърде малко, за да ги прахосваме 

ShiHengYiнаписа едно число на стената: 35 000. Дните, които има всеки от нас, ако живее до 100 години. Числото стана пренебрежимо малко, когато премахна тези, които сме изживели, и времето, прекарано в спане и трафик. Как искаме да изживеем този остатък, какви емоции искаме да преживеем – зависи изцяло от нас и може би безграничните спорове и конфликти не са най-добрият избор.

2. Вътрешният конфликт е най-опасен

Той говори за формите и съдържанието – всяко живо същество има определена форма (мъж, жена), но това, което ни прави уникални, е съдържанието – нашият вътрешен свят. Този свят много често не съвпада с външния и това е едно от най-важните им разбирания:

ако между вътрешния ти свят и реалността има противоречие, адаптираш вътрешния, защото иначе ще страдаш.

Животът се случва между вдишването и издишването на дъха ни. СЕГА! И най-големият конфликт, който съществува, е този между нашето тяло и съзнание.

3. Щастливи с това, което сме

Замисляли ли сте се каква е разликата между human being и human becomingи защо първото е определението на човешко същество. Може би това не е случайност. Защо тогава постоянно се опитваме да се превърнем в някой, да имаме нещо, да отидем някъде. Чувстваме се постоянно непълни, сякаш нещо ни липсва. Шаолин ни учи да сме пълноценни сами за себе си, без да трябва да постигаме каквото и да било. Просто трябва да осъзнаем, че сегашният момент има всичко, от което се нуждаем.

4. За конфликтите

- Емоциите не са най-добрият ни приятел. Те не ни правят по-мъдри, затова, когато си в конфликт и усетиш прилив на различни емоции, не:

- вземай решения

- предприемай действия

- казвай остри думи

Можеш да управляваш емоциите си или да ги оставиш те да те управляват. Няма среден вариант.

- Трябва да знаеш какво искаш и да можеш да го назовеш с думи, да го изразиш; Трябва да знаеш какво не искаш и какви компромиси си готов да направиш; Винаги да бъдеш отворен към нови възможности;

- Ако има обща цел, конфликтът може по-лесно да се разреши; в противен случай   раздялата е възможно решение;

- Карма = ако засадиш портокал, ще получиш портокалово дърво, ако засадиш ябълка, ще получиш ябълково дърво; Мирът и хармонията не могат да се постигнат с военни действия;  Можеш да пожънеш само това, което си посял;

- Не приeмай нищо лично, тогава няма да има обида;

- Винаги говори/критикувай, като пазиш достойнството на човек отсреща;

- Опитът е опасен. Той осветява пътя назад, но не и този напред в бъдещето. Ако вярваш, че ти не си същият човек отпреди една година и си се променил, защо приемаш, че твоя враг е останал същият?! Friends giveroom and time, enemies take room and time

5. Бойни стратегии за мирни резултати

- Бъди като водата, гъвкав – ако има препятствие, заобиколи го; ако има пространство, заеми го;

- Мекотата е най-силното оръжие – нежните и слабите принадлежат на живота, твърдите принадлежат на смъртта.

Виж как можеш да спечелиш нещо модерно тази есен.