4 предприемачески качества, които научихме от Илон Мъск

Откриваш ли някое от тях в себе си?

0 коментара Сподели:

Илон Мъск може би е гуруто на всеки млад предприемач. Макар че има много впечатляващи лидери, малко се докосват до неговите супергеройски умения и постижения. Определено има какво да се научи от основателя на PayPal, Teslaи SpaceX.

Интересното е, че предприемаческите качества на Мъск са по-скоро избор на поведение, отколкото умения, които се учат в училище или университета.

И така, кои са тайните съставки на неговия успех?

Въображение

Израснал в Африка, като дете той чете за САЩ в комиксите и тогава се заражда идеята да отиде там и да гони „американската мечта“. В колежа Илон се убеждава, че има три области, които най-много биха променили бъдещето на света: интернет, устойчивата енергия и възможността да живеем извън нашата планета. Както сами виждаме днес, той е останал верен на своите мечти и разбирания.

Упоритост

Когато разрушаваш (disrupt) системите, изграждането на нова инфраструктура е болезнен процес, който представлява две малки крачки напред, една голяма назад. През годините е имало брутални катастрофи на Falcon 9 на SpaceX, но опитите продължават и все още се изстрелват ракети.

Мъск упражнява своята упоритост и целенасоченост и за по-елементарни казуси. Например през февруари тази година, след повече от десетилетие той най-накрая получи домейна Tesla.com. Преди автомобилната му компания трябваше да се помещава в TeslaMotors.com.

Разрушаване на системите (Disruption)

Когато Мъск за пръв път практикува предприемаческите си способности, резултатите изобщо не са толкова зрелищни, колкото „разрушаването“ на полетите в Космоса. Всъщност първите му няколко бизнеса са много подобни на други: компютърна игра, нощен клуб и онлайн туристически пътеводител. Продажбата на този пътеводител, Zip2, му осигурява първия значим капитал, който само месец след това той инвестира в компанията, която после се превръща в PayРal.

Оттогава насам целта му винаги е била разрушаване на системите вместо частична иновация.

С други думи Мъск по-скоро би измислил импланти за комуникация, които да заменят смартфоните, отколкото да направи някакво приложение.

Отдаденост

Четвъртата характерна черта от неговото поведение, която се наблюдава отново и отново, е неговата дълбока отдаденост. Известен пример за това е политиката за компенсация на служителите в Tesla, която избягва всякакви парични бонуси, а вместо това възнаграждава с акции, които се запазват само когато Teslaе постигнала оперативните цели, зададени от борда.

Също така може да се забележи ангажираност по отношение на това, как Мъск се справя с кризисните ситуации. Макар че е доста уверен в безопасността на Tesla, в публикация в блога си той пише за безопасността на колите и как е предприел действия и е променил гаранцията на Tesla, за да покрие щети от пожар, дори и той да е причинен от грешка на водача.

Помисли върху това – как ще се промени животът ти, ако следваш своето въображение и креативност, оставаш постоянен и верен на тях, готов си да промениш нещата из основи и показваш цялата отдаденост, която имаш към мечтите си? Може би ти ще си следващият Илон Мъск, никога не се знае…

Виж как да превърнеш хобито си в мечтаната работа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *